Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svijetskemisterije

Marketing

VU-QUANG-Misteriozni jelen

Za njih ne postoje prazni odgovori. Oni vjeruju svakoj priči, svakoj legendi, svakom pučkom pričanju. Za njih su Yeti, sirene, zmajevi, morska i jezerska cudovišta stvarnost, kao što su stvarnost životinje koje vidimo u zoološkim vrtovima. Oni su kriptozoolozi. Lovci na misterije!
Svjetlost se zore tek počela probijati kroz krošnje prašumskog drveća. Bijeli je čovjek proveo na drvetu cijelu noć. I bio je pun neugodnih uboda komaraca, mada je svakih pola sata lice, vrat i ruke mazao odgovarjučim sredstvom protiv dosadnih napasnika. Nije smio tjerati komarce rukom, jer bi i najmanji šum, najmanji mig, mogli otjerati cilj njegove nočašnje istraživačke znatiželje.
Freddy Wulff je vec drugu noć stražario u zasjedi, duboko u zelenom beskraju laoskoj prašumi, na malenojimproviziranoj platformi od bambusa. Očekivao je životinju koja ne postoji ni u jednom udzbeniku, niti i jednoj enciklopediji flore i faune našeg planeta i koju do sada svojim očima nije vidio niti jedan bijeli čovjek.
Nitko!

NEPOZNATA VRSTA JELENA

Priča započinje devedesetih godina 20. stoljeća. Tijekom dvije znanstvene ekspedicije 1992. i 1993. godine danskom se novinaru i fotografu Freddy Wulffu posrećilo da u Vijetnamu otkrije novu vrstu sisavaca – legendarno govedo zvano Vu-Quang. Upravo mu je tada John MacKinn, suradnik Svjetske zdravstvene organizacije dao prve naznake o postojanju još jedne nepoznate životinje, slične indijskom divljem bivolu, samo dvostruko večoj!
Pošto su i medu lovcima središnjeg Laosa kolale slične priče, Freddy Wolff je zaključio da bi bilo dobro organizirati ekspediciju, koja bi provjerila sve glasine i, eventualno, snimila misteriozno stvorenje. Upravo zahvaljujući toj svojoj žarkoj želji, on je sada nenaspavan, razdražljiv, izujedan komarcima i na kraju strpljenja, sjedio na prašumskom drvetu i čekao.
I nije mrdao.

Nepunih 500 metara dalje, na sličnoj je platformi čučala njegova francuska prijateljica Pascale Pinay. I ona je očajavala zbog nasrtljivih insekata, ali je kao pravi profesionalac čvrsto držala kameru u rukama i bila svakog trena spremna da započne snimati.
Tjedan dana ranije oboje su četiri noći uzastopno proveli na drveću u planinama Phu-Donga, južnije od mjesta gdje su sada čučali u neizvjesnoj zasjedi. To im se isplatilo, jer su tamo vidjeli šest ženki nepoznate divlje životinje. Tri su uspjeli snimiti. Ali, zbog svog izleda, ženke nije bilo moguće identificirati kao sasvim novu i nepoznatu vrstu jelena, što su, zapravo, tajanstvene životinje i bile. Samo bi rogovi kakvog odraslog mužjaka bili jasan i nedvojben dokaz o postojanju do sada nepoznate vrste životinja.

NAPOKON USPJEH!

Da takvih doista i ima, Freddy Wulff uopće nije sumnjao. Analiza genetske strukture jedne tajanstvene životinjske kože, koju je donio iz Laosa, pokazala je velike razlike u odnosu na dosad poznate jakove, tako da se medu zoolozima i kriptozoolozima posumnjalo u to da više nije riječ samo o drukčijoj vrsti jakova (indijskih bivola), vec da je riječ o sasvim novoj životinjskoj vrsti.

Tim su zanimljivim saznanjem Freddy i Pacal bili naoružani dok su u laoskoj džungli, Bogu iza leđa, očekivali da im misteriozni divlji jelen, napokon, stane pred kamere. U tom je trenutku Wulff spazio životinju, koju su dotad viđali samo lokalni lovci. Crvenosmeđa je životinja, nesrazmjerno velikih rogova, koračala kroz močvarno tlo; okrenula je fotografu leda i nehajno legla na zemlju da se odmori. To je trajalo pola sata. Tada je sa nezgodne strane zapuhao povjetarac i do njenih osjetljivih čula donio nepoznati miris opasnosti. Miris čovjeka. Životinja je poskočila, pogledala u pravcu fotografa i - nestala u džungli. Te je trenutke iskoristio Wulff da napravi snimke zbog kojih je zavređivao svaki napor.
Divlji jak-jelen, napokon, je izašao iz misterije. Postao je stvarnost koju su i znanstvenici morali priznati. Morfolozi su mu dali sljedeće karakteristike - visina glave 140 cm, visina ramena 65 do 75 cm, tezina 45 do 55 kg, duzina rogova 20 cm - i stručno, latinsko ime: Megamuniacus vuquagensis !
MISTERIJA RJEŠENAthumbup

Post je objavljen 09.05.2009. u 00:37 sati.