Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/neazess

Marketing

Međupost - 5 pravila rolanja/klizanja primjenjiva u životu

Iako već neko vrijeme planiram objaviti nastavak na prethodni post, danas sam jednostavno osjetila poriv da malo skrenem s teme i napišem nekoliko misli koje su mi prošle kroz glavu. Nastavak na prethodnu temu možete očekivati – pa možda već ovaj vikend. A sada jedna light tema sretan.

Nedavno sam dobila role. Iako cijeli život (od vrtićke dobi) kližem, nikad, prije ovog perioda, nisam stala na role. Nakon što konačno jesam uvidjela sam da je, usprkos nekim tehničkim razlikama (npr. kako zakočiti - na rolama, za sada, u tu svrhu još uvijek koristim prepreke na putu, poput stupova, klupica, ljudi... zubo) to dvoje vrlo slično i da mi znanje klizanja daje veliku prednost u startu. Obzirom da za neke ljude oba ova sporta spadaju u (u pretjeranoj verziji) ekstremne ili (u blažoj verziji) potencijalno opasne, željela bih ispisati neka pravila do kojih sam u iskustvu sa njima došla. Vjerujem da ćete uvidjeti da su ta pravila itekako primjenjiva i u životu.

Kod učenja rolanja/klizanja postoji jedan glavni cilj: osloboditi se straha. Kada to jednom uspijemo, sve ostalo dolazi spontano. Pa evo i nekoliko dosta jednostavnih i intuitivnih (a ipak u nekim situacijama nam svima tako teško dokučivih) pravila, kako taj cilj postići:

Pravilo 1: Maknite pogled sa poda i gledajte onamo kamo želite stići. Tako dugo dok ste fokusirani na pod – pod je ono što vas najviše i privlači.
Fokus na cilj – vodi nas prema cilju, fokus na put - zadržava nas na putu.

Pravilo 2: Sve prepreke na putu (neravna staza, rupe u ledu, grančice i kamenje na stazi...) puno se manje osjete i samim time su manja prijetnja pri većim brzinama nego kada idemo polako i oprezno. Naravno, ako pri većim brzinama padnemo – onda je spektakularnije, ali je ipak puno manje vjerojatno – izbor je na vama.

Pravilo 3: Tako dugo dok ste primarno orijentirani na to da ne padnete – nećete naučiti rolati/klizati nego se samo održavati da ne padnete. Da biste doista i naučili rolati/klizati potrebno se – opustiti.

Pravilo 4: Kada nešto želite napraviti (npr. okrenuti se, stati...) – jednostavno to i napravite – bez da razmišljate kako ćete to izvesti i koje posljedice to za sobom može donijeti.

Pravilo 5: Među prvim stvarima koju djeca uče u školi klizanja je kako ustati kad padnu. Ne „ako“, nego „kad“ – padanje je sastavni dio ovih sportova (i života). Upornost je ta koja dovodi do sve boljih rezultata.

I na kraju, za sve moje drage čitatelje, još jedno opće pravilo koje će možda olakšati prihvaćanje ovih prethodih 5: nismo krenuli na role ili klizaljke (nadam se da većina vas razumije da se ovdje umjesto rola i klizaljki može naći i riječ „život“ yes) zbog obaveze, nego zato da se zabavimo tj. igramo - pa onda i pokušajmo to doživjeti kao igru. Jednom kada se oslobodimo straha, stvarno je predivan osjećaj kliziti kroz prostor s nevjerojatnom lakoćom - kao da letimo.
Želim vam svima ugodnu igru do sljedećeg posta.
wave


Post je objavljen 05.05.2009. u 00:12 sati.