Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

NAORUŽANA POSADA KAO RJEŠENJE?

U prva tri mjeseca ove godine 61 brod je napadnut u području somalijske obale, u usporedbi sa samo šest u prvom kvartalu prošle godine. Iako međunarodna zajednica posljednjih godina patrolira tim područjem sa sve više ratnih brodova, piratstvo je i dalje u porastu.

Sjedinjenih Država, Europska unija, Rusija, Kina i Indija najavljuju daljnje jačanje prisutnosti ratnih brodova u vodama istočne Afrike, ali su sve glasniji i pozivi na naoružavanje posada i korištenje usluga naoružanih zaštitarskih firmi. U kongresnoj raspravi o toj temi, kongresnik Dana Rohrabacher je ovog tjedna zatražio da pomorske kompanije počnu angažirati naoružane zaštitare i na taj način se zaštite od pirata.

Prema drugom, sličnom rješenju – zaštita bi se osigurala naoružavanjem posade. Oba ova prijedloga odbacuje osoba koja je prošli mjesec bila u središtu jedne piratske otmice – zapovjednik broda Maersk Alabama, Richard Phillips, koji je sebe ponudio piratima u zamjenu za oslobađanje posade. On se protivi naoružavanju posade kao i postavljanju specijalnih zaštitara, jer bi to – kako kaže - potpuno izmijenilo temelje pomorstva.

Zapovjednik Phillips zagovara jačanje prisutnosti i suradnje ratnih mornarica u područjima u kojima pirati najčešće napadaju civilni pomorski promet. Naoružavanje posede i angažiranje zaštirara može – po njegovoj ocjeni - biti samo dopunsko, pomoćno sredsvo.


Post je objavljen 01.05.2009. u 23:26 sati.