Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/svijetbiljaka

Marketing

Jorgovan ili kako bi Česi rekli šeřík


Kada dođu teška vremena, često zaboravljamo kako nas život ponekad zna i lijepo iznenaditi a izlet u Prag bio je takvo iznenađenje. Nisam baš neki ljubitelj razgledavanja i jurcanja po gradovima Europe ali izlet je bio prilika da se nakratko pobjegne od Zagreba i briga.
Prag je divan grad, a od svih crkava, palača, mostova i ostalih znamenitosti, mene su najviše oduševili njegovi parkovi i zelenilo. Nevjerojatno je da jedan grad takve veličine, s takvim prometom i najezdom turista može mirisati a Prag miriše na proljeće i rascvjetani jorgovan. Doslovce kamo god se okreneš, u parkovima , uz ceste i ograde sve je prepuno jorgovana svih boja i nijansi. Zapitala sam se zašto se kod nas jorgovan ne koristi kao hortikulturna vrsta? Nekada nije bilo vrta i okućnice bez jorgovana a danas ga sve rjeđe i tamo viđamo i zato je ovaj post posvećen ovom mirisnom grmu.

Image and video hosting by TinyPic
I uz svaki spomenik jorgovan pa tako i uz spomenik Mojsiju (fotografija Lidije Levar)


Image and video hosting by TinyPic
Naš zagrebački jorgovan

Botaničko mu je Syringa vulgaris svima je to poznat i omiljen listopadni grm ili od 4 do 7 metara visoko drvce porijeklom iz jugoistočne Europe i Male Azije. Proširio se ostalom Europom u drugoj polovici 16. stoljeća i do danas uspjelo se od dvadesetak vrsta uzgojiti oko 1200 kultivara.
Jedina mana mu je kratko razdoblje cvatnje i to u mjesecu travnju i svibnju. Cvjetovi su dvospolni i tvore metličasti cvat koji je vrlo mirisan i naročito privlači pčele pa je prema tome jorgovan entomofilna vrsta. U entomofilne vrste spadaju one biljke koje imaju puno nektara a bez straha možemo rezati cvatuće grane jer mu to neće nimalo naškoditi. To je zato jer se cvjetovi stvaraju samo na mladim granama a nakon prikraćivanja stvaraju se na novim pupovima cvjetni izbojci koji će cvasti iduće godine. Redovitu rezidbu najbolje je obaviti poslije cvatnje.

Pogoduju mu srednje teška, propusna tla, bogata humusom. Voli svjetlost, pa dobro uspijeva na osunčanom ili polusjenovitom mjestu. Najbolje ga je razmožavati grebenicama i to u mjesecu travnju. Odabere se jedna snažna grana i pripremi se tlo za ukorijenjivanje. Savine se grana i zakači žičanom kukicom u zemlju s time da dio grane koji idu u zemlju ne smije imati lišće. Iduće godine na onom dijelu grane koja je povinuta u zemlju razvit će se novi korjenčići i izboji. Nakon toga potrebno je položenicu odrezati s obiju krajeva i staviti u posebnu posudu. Ovaj način isprobat ću čim postanem vlasnik vrta i nadam se da će mi se ta želja ispuniti.

Ne samo da se proširio po cijeloj Europi već i po Americi i Kanadi gdje se u njegovu slavu priređuju festivali svake godine u mjesecu svibnju. Tako je jedan od poznatijih onaj u Lombardu, država Illinois, koji se održava od 1930. godine. Zapravo 1927. godine pukovnik William Plum je svom dom zajedno s velikim vrtom u kojem je bilo posađeno 200 vrsta jorgovana poklonio selu i tako je vrt postao prekrasni javni park a i povod za organiziranje festivala jorgovana koji se eto održava već 79 godina i traje 16 dana. Ove godine od 2. do 17. svibnja pa ako se kojim čudom u to vrijeme zateknete u tom dijelu svijeta navratite jer Lombard spada u 100 mjesta koje su Amerikanci izabrali kao najljepša i ukojima bi željeli živjeti.
Post je objavljen 01.05.2009. u 14:22 sati.