Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

State Department objavio godišnje izvješće o terorizmu

Američki State Department u četvrtak je objavio godišnje izvješće o terorizmu za 2008. u kojem bilježi trend smanjenja broja terorističkih napada i žrtava u svijetu, uz njihovo udvostručenje u Pakistanu, nukleranoj sili čija nestabilnost izaziva sve veću zabrinutost u Washingtonu.

Broj ubijenih u terorističkim napadima u svijetu u 2008. je pao na 15.765 prema 22.508 u 2007. godini. Broj napada je sa 14.506, prošle godine pao na 11.770.

U izvješću se ističe da Al Qaida ostaje najveća teroristička prijetnja SAD-u, unatoč postojećim naporima da se suzbiju njezine operacije u Afganistanu, Pakistanu, Iraku, Sjevernoj Africi, Somaliji i Jemenu.

U dijelu koji se odnosi na Europu, navodi se da u 2008. nije bilo većih terorističkih napada, te da su europske zemlje poboljšale kapacitete za suprotstavljanje terorističkoj prijetnji, spriječile više važnih terorističkih urota, te procesuirale i pritvarale osumnjičene za terorizam.

"Terorističke aktivnosti i prisustvo mreža za potporu terorista ostaju izvor ozbiljne zabrinutosti", ističe State Department, dodajući kako uhićenja u Italiji, Španjolskoj, Francuskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Turskoj i drugim zemljama, ukazuju na razmjere izazova s kojima se suočavaju europske vlade i njihove snage sigurnosti.

Suradnja među europskim agencijama sigurnosti, te partnerstvo sa SAD-om u podjeli informacija, uhićenju članova terorističkih ćelija i presijecanju terorističkog financiranja ostaju ključni u naporima za suzbijanje terorizma i nasilnog ekstremizma, naglašava se u izviješću.

Hrvatska

State Department navodi da su "hrvatske policijske institucije dobro surađivale s protuterorističkim inicijativama SAD-a te sudjelovale u obuci Međunarodne policijske akademije u Budimpešti, Programu antiterorističke pomoći i u U.S. Marshals programu.

Granica Hrvatske sa Srbijom i bosnom i Hercegovinom te Crnom Gorom i dalje predstavlja izazov za kontroliranje zbog dužine, ističe se u izvješću!
Hrvatska vlada povećala je doprinos NATO misiji ISAF-a u Afganistanu sa 200 na 300 vojnika. Te postrojbe služe kao vojna policija, sanitet, osiguranje snaga, te u sektoru veze i obuke, navodi se u dijelu izvješća koji se odnosi na Hrvatsku.

Bosna i Hercegovina

Za Bosnu i Hercegovinu se ističe dobra suradnja njezinih policijskih i obavještajnih službi sa SAD-om u antiterorističkim naporima, uz ocjenu da potkopavanje državnih institucija od strane srpskih dužnosnika "usporava napore da se poboljšaju operativni kapaciteti za borbu protiv terorizma i terorističkog financiranja".

Ukazuje se i na politizaciju pitanja terorizma u BiH, uključujući analize terorističke prijetnje i protuterorističkih operacija.

Navodi se kako su neki bivši članovi mudžahedinske brigade, kojima je oduzeto državljanstvo BiH, nastavili s podnošenjem žalbi na te odluke, za što još nema rješenja. Spominje se i uhićenje petočlane naoružane skupine povezane s ekstremistima, koju je vodio Rijad Rustempašić, uz konstataciju da se bez objašnjenja odustalo od njihovog kaznenog progona.

State Department ističe i uspješan angažman vojnih pirotehničara iz BiH u Iraku, zaključen u prosincu 2008.

Cijelokupni izvještaj pročitajte na stranicama State Departmenta, ovdje.

Post je objavljen 30.04.2009. u 14:09 sati.