Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/61

Marketing

Maturalci

Danas imamo dječju smjenu u kući. Starija se vraća s maturalca

Mali maturalac

a Mlađa ide na puni pansion kod frendice i nakon toga u Novu Gradišku na rukometni turnir. Pakiranje, raspakiravanje, prepakiravanje – moja sadašnjost i budućnost... Navikla sam, nije da nisam. Kad smo mogli svi zajedno preživjeti vrtićke odlaske četverogodišnjakinja na skijanje, po pet dana – ovo je sad mačji kašalj. I srećom da curke još nisu zahtjevne, tako da je jedna putna torba sasma dovoljno.

Ovih dana pojačano je evociranje maturalnoputnih uspomena u mojoj bližoj i daljoj okolini. Zaborave se sva tramakanja autobusom ili vlakom, ispare iz glave skoro sva imena, godine i događaji o kojima pričaju vodiči u muzejima i crkvama. Ostaju sjećanja na tulume po autobusima, hotelskim sobama i predvorjima, na zajedničke objede, na ležernija izdanja učitelja. Moja generacija "Braće Bobetko" provela je par dana na Bledu i Bohinju. Zahvaljujući razrednom zaljubljeniku u fotografiju, kao materijalni dokaz tog vremena osta podosta sličica. Od nematerijalnih dokaza - rupičasta prisjećanja da bijaše prehladno za kupanje (nije jezero jedna Kupa pa da se u svibnju otvara sezona kupanja), magluština nas progutala dok smo se žičarom penjali na Vogel a odozgora nije bilo blogznakakvog pogleda (oblaci i magla). Sjećam se i obilaska crkvice na otočiću, u stvari otočića jer crkvicu ne pamtim. A ziher je bila tamo i tada.

Koliko god mali maturalac budio sjećanja, toliko je ipak veliki maturalac dojmljiviji. Em si stariji, em si skloniji raznoraznim ispadima i glupostima (kaladontiranje kvaka, "vožnja bicikla" i slične dječje cake koriste se i međ srednjoškolcima, jel). Muž protulumario veliki maturalac u Splitu.

Split

Rasturili hotel "Lav" i poslije njih maturanti dobili zabranu dolaska. Moja sestra se s razredom provela po Azurnoj obali.

Azurna obala

Kuma obišla Moskvu.

Moskva

Ja provela veliki maturalac na Ohridu.

Ohrid

A između dva maturalca, pamtim izlet "Putevima AVNOJ-a" - Sarajevo, Tjentište, Jajce

Sarajevo Tjentište Jajce

i sigurno još neki (otada su mi sva takva putovanja u kojima se obiđe preko nekoliko gradova – izleti putevima AVNOJ-a) i vikend u Kranjskoj Gori,

Kranjska Gora

gdje nas je razrednik vodio isključivo i samo zbog toga da se naučimo ponašati u hotelu. Mi žemske smo morale ponijeti bar jednu suknju ili haljinu U haljini a dečkovi štofane hlače. I učili su dečki kako nam pridržati stolice, i prošli smo tečaj ponašanja za stolom. njamiparty

Post je objavljen 30.04.2009. u 08:39 sati.