Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maniac

Marketing

Neka bude Parada ponosa

Image Hosted by ImageShack.us

Parada ponosa u Beogradu, pet godina nakon poslednjeg neuspelog pokušaja, trebalo bi da bude održana na leto, najverovatnije u julu, a Gej strejt alijansa (GSA) i Labris već su počeli pripreme za organizaciju te manifestacije LGBT zajednice.

Proglas “Neka bude Parada ponosa”, koji poziva na prestanak svih oblika nasilja i diskriminacije LGBT osoba u Srbiji, podržalo je već pedesetak organizacija, saopšteno je 28. aprila na konferenciji za novinare.

Predsednik GSA Boris Milićević ocenio je da je 2009. godina odlučujuća za konačnu pobedu straha LGBT populacije i njen prelazak iz uloge žrtve u aktivnu ulogu borca za ravnopravnost LGBT osoba i svih građana, a istakao je da je za to potrebna i podrška širokih slojeva društva, nevladinih organizacija, javnih ličnosti, političara.

Prema njegovim rečima, i organizacije poput Saveta Evrope, OEBS-a i UN kancelarije za ljudska prava prate šta se događa sa LGBT zajednicom u Srbiji, a i policija je bitno promenila odnos prema čitavoj LGBT populaciji, što sve ukazuje da će Parada ponosa na leto moći da bude uspešno organizovana.

Dragana Vučković iz Labrisa istakla je da je Parada osnovno pravo na okupljanje, koje omogućavaju i Ustav Srbije i nedavno usvojeni Zakon protiv diskriminacije, kao i ratifikovane međunarodne povelje o ljudskim i drugim pravima.

Sajt GSA je www.gsa.org.rs

Post je objavljen 30.04.2009. u 06:15 sati.