Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/framari

Marketing

Poticaj za pomlađivanje franjevačkog ideala

Svetište Majke Božje Trsatske u nedjelju 26. travnja od jutra je živjelo u slavljeničkom ozračju. Franjevačke obitelji proslavile su 800. obljetnicu utemeljenja Franjevačkoga reda. S obzirom da su franjevci čuvari Svetišta Majke Božje na Trsatu, središnja je proslava visoke obljetnice u Riječkoj nadbiskupiji održana u ovom, u Hrvatskoj najstarijem, Marijanskom svetištu.


Svečano euharistijsko slavlje u trsatskoj bazilici predvodio je riječki nadbiskup Ivan Devčić koji je, govoreći o visokom jubileju, podsjetio na doprinose koje su društvu dali franjevci i franjevke kao "dubok trag svjetlosti u našoj Crkvi“.

Sveti Franjo, kao niti ikoji drugi svetac, nije za Crkvu samo povijesna osoba, rekao je riječki nadbiskup dodavši da naše sjećanje treba biti crkveno sjećanje u kojemu sveci i njihove karizme žive i djeluju i danas. Podsjećajući na život ovoga sveca i trenutke kada ni sv. Franjo nije odmah u početku razumio što Gospodin od njega hoće, nadbiskup Devčić rekao je da je i u današnje vrijeme potrebno moliti sv. Franju za milost prepoznavanja onoga što Gospodin od nas očekuje.

"Crkva uvijek ima potrebu za onima koji će na novi način ispričati veličanstvenu priču o Isusu Kristu. Točnije, potrebni su joj oni koji će svojim životom i svojim riječima znati stvoriti novu 'kršćansku priču', prilagođenu senzibilitetu suvremenog čovjeka. Nije li to upravo zadatak koji vi, učenici i sljedbenici sv. Franje, trebate osjetiti i prihvatiti kao svoj današnji poziv, kao svoj današnji doprinos i pomoć Crkvi u ovim vremenima?“

Post je objavljen 27.04.2009. u 21:15 sati.