Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Razgovori u Rimu "vrlo plodni"

Američki i ruski pregovarači održali su u petak u Rimu "vrlo plodan" početni krug razgovora cilj kojih je dogovor o novom sporazumu o ograničenju nuklearnog naoružanja u sklopu širih nastojanja da se poboljšaju odnosi dviju zemalja.



Pomoćnica američke državne tajnice Rose Gottemoeller u izjavi za novinare u američkom veleposlanstvu u Rimu, gdje su razgovori održani, sastanak je ocijenila "vrlo plodnim", a njezin ruski kolega Anatolij Antonov najavio je da će Rusija učiniti sve kako bi do kraja godine pripremila nacrt novog sporazuma.
"Sigurni smo da će taj novi sporazum pridonijeti poboljšanju odnosa između SAD-a i Ruske Federacije", rekao je Antonov. "Sigurni smo da bi taj sporazum mogao učvrstiti povjerenje i predvidivost u svijetu. Nadam se da će on biti jak poticaj međunarodnim nastojanjima da se ukine nuklearno oružje u svijetu", dodao je.

Razgovori u Rimu zakazani su pošto su se američki i ruski predsjednici Barack Obama i Dmitrij Medvedev u Londonu u početku travnja složili da treba obnoviti pregovore o sporazumu o razoružanju koji bi zamijenio Sporazum o smanjenju broja strateškog oružja (START-1), postignut još za Hladnog rata, primjena kojega istječe 5. prosinca.

Obje strane novi sporazum smatraju načinom da pokažu kako negdašnji hladnoratovski neprijatelji mogu surađivati unatoč dubokim nesporazumima zbog drugih pitanja, poput širenja NATO-a i načina rješavanja iranske nuklearne krize.
"Ovi će pregovori biti vrlo važni za nov početak izgradnje američko-ruskih odnosa i vraćanje uzajamna povjerenja kako bi se postigao napredak u mnogim područjima", rekla je Gottemoeller.

Nakon rimskog susreta prvi "pravi" pregovori održat će se u svibnju u SAD-u, rekao je Antonov.


Post je objavljen 27.04.2009. u 10:06 sati.