Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pilotgirl

Marketing

MSA: Tlak zraka

Zvijezdice sestrico

jedna zvijezda,
tužno me gleda,
s tog bijednog,
svoda nebeska.

nema joj sestrica,
drugih zvjezdica,
sama je-
baš kao ja.

u noći tihoj,
u noći hladnoj,
ona svoju bol-
iza suza sakriva.

ne može imati,
ono što hoće
mir i tišinu-
i zaborav.

zvjezdice sjaj i dalje,
jer doći će dan,
kad mi ćemo sretno-
u zaborav past.

ne brini ništa,
tu sam ti ja
jer znam da me ti
ostavit nećeš-baš nikada.

Tlak zraka

TLAK ZRAKA je težina kojom zračni stup (koji se prostire sve do vrha atmosfere) pritiska jedinicu površine. U prosjeku iznosi oko 1013 hPa na nivou mora, u prosjeku s porastom visine jednoliko opada za 1 hPa svakih 8 m, u prosjeku raste od ekvatora prema polovima. U stvarnosti, tlak zraka se na nekom mjestu stalno mijenja. Te promjene mogu biti pravilne i nepravilne. Pravilna promjena tlaka najočitija je u stabilnoj atmosferi, ima svoj dnevni raspon od 2 hPa s periodom od 12 h. Nepravilna promjena tlaka zraka posljedica je prolaska raznih atmosferskih sustava- ciklona, anticiklona, fronti … Osnovni uzročnik promjena tlaka zraka, kako na nekoj mikrolokaciji tako i u globalnim razmjerima, je razlika u temperaturi zraka. Hladan zrak je gust i težak, pa se stoga spušta i stvara visok atmosferski tlak. Topli zrak je rjeđi i lakši pa se uzdiže, a posljedica je nizak tlak. Zbog uzdizanja toplog zraka, na čije mjesto počinje pritjecati hladni zrak, oko zemlje se stvaraju golemi cirkulacijski sustavi. Tlak prikazujemo na vremenskim kartama crtama koje nazivamo izobarama. One povezuju područja jednakog tlaka, poput izohipsi na zemljopisnim kartama. Imaju izgled zatvorenih, koncentričnih linija nepravilnog oblika. Ako se idući od periferije k centru koncentričnih linija tlak smanjuje, tada u centru imamo polje niskog tlaka (N) ili ciklonu. Kada se tlak prema centru povećava to je sustav visokog tlaka (V) ili anticiklona.
Zakonita promjena tlaka s visinom pomogla je pri izradi visinomjera. Zrakoplovni visinomjeri jesu tlakomjeri konstruirani tako da umjesto promjene tlaka s visinom
prikazuju samu visinu. Izuzetno je važno njihovo početno podešavanje prema vrijednosti tlaka u zračnoj luci koji može biti izražen na nekoliko načina:
• QFE- tlak izmjeren u zračnoj luci, visinomjer će pokazivati 0 m
• QNH- izmjereni tlak u zračnoj luci sveden na razinu mora, visinomjer će pokazivati nadmorsku
visinu zračne luke (npr. 88 m za Zadar)
• QNE- standardni, međunarodno dogovoren tlak od 1013,25 hPa


evo video spot od jedne predivne ljubavne pjesme od avenged sevenfolda...blago onima koji to mogu nekome uputiti...

evo tekst pjesme



Lyrics | Avenged Sevenfold Lyrics | Warmness On The Soul Lyrics

pozdrav


Post je objavljen 25.04.2009. u 21:48 sati.