Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dan-noc

Marketing

Sta je telnet?

Telnet je neverovatni alat koji svaki haker MORA da zna da koristi pre nego sto i pomisli o hakovanju servera. Telnet je bolje receno protokol koji zahteva i koga pokrece TCP/IP. Moze se koristiti za konektovanje na udaljene racunare i da izvrsi komandnu liniju programa, jednostavnim unosenjem komandi u njegov GUI (graficki korisnicki interfejs) prozor. Telnet se nalazi u Windows folderu tj u: c:\windows\telnet.exe i u c:\winnt\system32\telnet.exe na Windows NT sistemima, a mozete ga pokrenuti ako u MSDOS-u ukucate telnet.

[Kako da se konektujem na udaljeni kompjuter?]

Veoma je jednostavno da se konektujete na udaljeni kompjuter uz pomoc Telnet-a. Pokrenite telnet i kada vam se pojavi njegov prozor samo kliknite na: CONNECT > REMOTE SYSTEM i zatim u 'HOST NAME' unesite IP adresu ili host racunara na koji se konektujete. Zatim, u 'PORT' unesite otvoreni port na koji se konektujete. TermType treba skoro uvek da vam bude podesen na vt100. Kliknite na CONNECT i bicete konektovani na udaljenu masinu.
Najjednostavniji nacin za pokretanje telneta i njegovo konektovanje na sistem je ako u MSDOS-u ukucate:
C:\>telnet hostname.com ###

- gde je telnet komanda koja pokrece sam program telnet, a hostname.com je host ili ip adresa na koju se konektujemo (npr. ptt.yu) Smješko, a ### je broj otvorenog porta (npr. 139)

Mozda ce vam biti problem u tome sto neznate na koj port da se konektujete tj. koji port je otvoren na masini na koju se konektujete. Da bi ste dobili listu otvorenih portova, morate upotrebiti Port Scanner ili drugi program koji skenira masinu za otvorene portove. Znam da je lamerski koristiti program za nesto kao skeniranje otvorenih portova, ali taj nacin je za vas najlaksi. Ovo je lista nekih osnovnih portova:

Ping 7
Systat 11
Time 13
NetStat 15
FTP 21
SSH 22
Telnet 23
SMTP 25
Whois 43
Finger 79
HTTP 80
POP 110
NNTP 119
IDENT 139

Kao primer konektovanja i koriscenja telneta pokazacu vam konektovanje na FTP port. Dakle, ovako... Ukoliko zelim da se konektujem na odredjeni racunar koji ima IP adresu 123.45.67.8 ja cu prvo da skeniram uz pomoc Port Scannera za otvorene portove na ovom racunaru. Dobicu listu svih otvorenih portova. Naravno, vidim da je otvoren i port 21 tj. FTP. Sada cu u MSDOS-u ukucati:
C:\>telnet 123.45.67.8 21
i konektovacu se na zeljeni FTP server. Sada samo ukucajte ? (2 puta pritisnite ENTER) i dobicete listu komandi koje mozete koristiti. Ovo vazi i za sve ostale portove na koje zelite da se konektujete.
Ovo ce vam zvucati smesno, ali je zanimljivo... uz pomoc telneta se mozete konektovati i na bilo koji irc chat server, tako da vam telnet moze posluziti kao irc klijent Smješko) Potrebno je samo da se konetktujete na IRC server na port 6667 i da vidite listu komandi.
Evo i jednog predloga: ukoliko ste zrtva mail bomba od strane nekog lamera, umesto da downloadujete sve te stotine poruka, pa zatim da ih brisete, mozete se jednostavno konektovati na POP server vaseg ISP provajdera i odjednom obrisati svu nezeljenu postu bez njenog prethodnog downloadovanja, tako da mozete ustedeti i sate downloadovanja ebomb poruka. Nesto sto je meni najvaznije je to sto uz pomoc telneta mozete dobiti prikaz informacija o sistemu servera tj. informacija o operativnom sistemu i njenoj verziji.


Post je objavljen 24.04.2009. u 21:32 sati.