Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Jesu li vojni TV analitičari skrivena ruka Pentagona?

David Barstow
S pet osvojenih Pulitzerovih nagrada ovaj tjedan moglo bi se reći da su novinari New York Timesa dominirali ovogodišnjom dodjelom. Međutim, jedan od njih - David Barstow – izazvao je svojim nagrađenim tekstom kontroverzu i nekoliko kongresnih istraga već godinu dana ranije. Prilog je objavljen na istaknutom mjestu u travnju prošle godine pod naslovom Iza TV analitičara, skrivena ruka Pentagona s nadnaslovom Stroj za slanje poruke.

Barstow kaže da je radio skoro dvije godine na ovom napisu u kojem je pokušao dokazati da su umirovljeni američki generali i viši časnici plaćeni od Pentagona i kompanija koja rade za njega kako bi opravdavali rat u Iraku i neke druge diplomatske poteze američke vlade. U svom nagrađenom prilogu novinar New York Timesa tvrdi da bivši generali manipuliranjem činjenica pred TV publikom pokušavaju stvoriti dojam pozitivnog praćenja ponašanja administracije u ratu i da koriste svoj utjecaj u vojno-industrijskom kompleksu kako bi na nepošten način unaprijedili svoje "pojedinačne poslovne interese".

Po objavljivanju prošle godine ovaj je napis izazvao burne reakcije čitatelja, što je dovelo do toga da je čak četrdeset jedan član Kongresa podnio službeni zahtjev Ministarstvu obrane za provođenjem temeljite istrage odnosa umirovljenih generala s Pentagonom, vojno-industrijskim kompleksom i medijima. Kongresni zastupnici izrazili su ozbiljnu zabrinutost da se "novac iz proračuna troši za propagandu i publicitet koje nije autorizirao Kongres". S desne strane političkog spektra čule su se kritike da je Barstowovo izvješće neutemeljeno i da promiče liberalne ciljeve te da se autor ponašao neodgovorno i neprofesionalno.

Međutim, ovaj slučaj mnogi su promatrali i kao školski primjer "demokracije u praksi". Novinsko izvješće izazvalo je burne reakcije javnosti, što je konzekventno dovelo do kongresnih saslušanja. Da bi se u potpunosti zadovoljili zahtjevi Kongresa u ovom slučaju pregledano je preko 12 tisuća stranica raznih dokumenata i saslušano preko 30 svjedoka, uključujući umirovljene časnike koji rade kao TV analitičari, osoblje Odjela za odnose s javnošću Ministarstva obrane i dužnosnike vodećih medijskih kuća. Sva pregledana dokumentacija i ispitani svjedoci, međutim, nisu identificirali da postoji neki organizirani način na koji umirovljeni časnici uljepšavaju svoja izvješća kako bi ih učinili pozitivnijim za bivšu administraciju. U skladu s tim, nije zatražena dodatna istraga i cijeli je slučaj zatvoren.

Barstowljevi kritičar se zgražaju nad činjenicom da je Pulitzerova nagrada dodijeljena za napis koji nije činjenično utemeljen, dok drugi naglašavaju da su u ovom slučaju bili bitniji događaji koji su uslijedili nakon objavljivanja teksta – jer su potvrdili da američki demokratski sustav funkcionira upravo onako kako su ga očevi utemeljitelji nacije i zamislili "u zemlji slobodnih i u domu hrabrih".


Post je objavljen 24.04.2009. u 18:15 sati.