Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Donatorska konferencija o Somaliji

Međunarodna zajednica obećala je u četvrtak u Bruxellesu Somaliji 213 milijuna dolara na donatorskoj konferenciji sazvanoj u pokušaju da se toj afričkoj zemlji vrati sigurnost, a Bruxelles upozorava da valja ukloniti uzroke, ne samo posljedice somalskog gusarstva koje ugrožava međunarodnu plovidbu, javile su agencije.



"Prikupljeno je oko 213 milijuna dolara" izravne novčane pomoći, rekao je u Bruxellesu europski povjerenik za pomoć u razvoju Louis Michel i dodao da je "cilj postignut" i da je "uspjeh velik".
Prikupljenim novcem treba izgraditi policijske i sigurnosne snage u Somaliji, zemlji na Rogu Afrike koja je u Građanskom ratu od 1991. Tim novcem također treba financirati i misiju održavanja mira koju vodi Afrička unija (Amisom).

Gusarstvo službeno nije bilo na dnevnom redu konferencije, ali su svi sugovornici u četvrtak spominjali to pitanje. Jose Manuel Barroso, predsjednik Europske komisije, koja je obećala oko 60 milijuna dolara, pozvao je svijet da se ne bavi samo posljedicama gusarstva nego i njegovim uzrocima, inače se neće uspješno suprotstaviti toj pojavi. Dobro naoružani somalski gusari, uz dobru logistiku i financijske izvore, primili su desetke milijuna dolara otkupnine za otmice brodova, a 2008. oteli su više od 130 teretnih brodova, što je 200 posto više nego 2007., po Međunarodnom pomorskom uredu.

Zbog gusara, koji su samo jedna od brojnih nedaća u nemirnoj zemlji, somalsko je teritorijalno more najopasniji pomorski put na svijetu. No kako desetina svjetskoga pomorskog prometa prolazi kroz Adenski zaljev na putu prema Sueskom kanalu, to se odrazilo i na međunarodnu plovidbu rastom troškova plovidbe i osiguranja broda. Somalskim vodama odnedavna su u ophodnji ratni brodovi iz zemalja članica Europske unije i NATO-a, Irana, Južne Koreje, Kine, no napadi su se pojačali u 2009.

S druge strane, u samoj Somaliji trećina stanovnika, 3,2 milijuna, potpuno ovisi o dobrotvornoj pomoći koja se često dostavlja brodovima. U uvodnim riječima u četvrtak glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon upozorio je međunarodnu zajednicu da pomoć za uspostavu sigurnosti u Somaliji ne smiju ići na štetu dobrotvorne pomoći.

Post je objavljen 24.04.2009. u 13:29 sati.