Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

VEDSKA KOZMOLOGIJA

izvor Hare Krišna Centar Rijeka copy/past

Vedska kozmologija

Vedska kozmologija je još jedna drevna vedska znanost koja se može potvrditi suvremenim znanstvenim otkrićima što je potvrđeno od strane poznatih znanstvenika i autora, kao na primjer Carla Sagana i Count Mauricea Maeterlincka, koji su prepoznali da se kozmologija Veda podudara s modernim znanstvenim pronalascima.

Carl Sagan je izjavio: "Vedska kozmologija je jedina u kojoj se mjere vremena podudaraju sa modernom znanstvenom kozmologijom."



Profesor Arthur Holmes (1895-1965) geolog, profesor na sveučilištu Durham.
U svojoj knjizi, Starost Zemlje (1913) piše:
“Davno prije nego što je određivanje starosti zemlje postala znanstvena težnja mnogi su kompleksni sustavi svjetske kronologije smišljeni od strane mudraca iz davnina. Najzadivljujuća od tih okultnih vremenskih tablica je svakako ona starih hindusa.”

Nobelovac Count Maurice Maeterlinck o Vedama je pisao kao o: "Kozmogeniji (znanost o nastanku svemira) koju nijedna europska koncepcija nije nadmašila."

Francuski astronom Jean-Claude Bailly posvjedočio je o starosti i preciznosti vedskih astronomskih mjera kao: "Preciznijih od onih kod Grka ili Egipćana." Također je potvrdio da se: "Kretnje zvijezda izračunatih prije 4500 godina ni minutu ne razlikuju od današnjih tablica."



Devedeset stopa visok astronomski instrument znan kao Samrat Yantra, koji je sagradio učeni kralj Suwai Jai Singh Jaipurski, mjeri dnevno vrijeme unutar dvije sekunde.

Kozmološki i drugi znanstvena dostignuća drevne Indije su se proširila po drugima zemljama zajedno sa trgovačkim i kulturalnim razmjenama samo u Rig Vedi postoji stotinu zapisa o oceanskim i pomorskim aktivnostima. To je potvrdio indijski povijesničar R. C. Majumdar, koji je izjavio da su ljudi Ind-Sarasvati civilizacije bili uključeni u trgovinu sa Soomom i centrima kulture u zapadnoj Aziji i Kreti.

Osnove vedske kozmologije

Kozmologija i kozmografija drevnih Veda su u najmanju ruku zadivljujuće. Vedski spisi koji se smatraju “novijeg” datuma datiraju negdje iz vremena otprilike 3000 prije Krista i time su najstarija znastvena i religiozna doktrina poznata čovjeku. U njima možemo naći bezbroj potvrda o tome da je napredno znanje o astronomiji bilo dostupno čovjeku od davnina.

Kada govorimo o kozmičkoj manifestaciji, govorimo o dva odvojena svijeta tj.duhovnom i materijalnom. Duhovni planetarni sustavi su vječni, iznad ograničenja materijalnog svemira koji pripadaju “multidimenzijonalnoj” i “anti-materijalnoj” sferi. Taj je svijet iznad prostora i vremena u kojima mi živimo i stoga je izvan dosega naše percepcije.
U tim planetarnim prostranstvima duhovnog svijeta ne postoji uništenje, prolaznost ili ograničenost. Postoje brojni opisi duhovnog svijeta u Vedama ali ovdje ćemo se pozabaviti opisom materijalnog svijeta.

Plantarni sistemi unutar našeg svemira biti će uništeni nakon nekog vremena. Oni su pod strogim zakonitostima fizike, drugim riječima dimenzijama prostora i vremena. Vedska je kozmologija u posljednje vrijeme dobila na pozornosti poglavito zbog popularne teorije paralelnih svemira “multiverse” o čemu su napisane brojne knjige i najnovijih otkrića na polju astrofizike i kozmologije.

Neki od suvremenih znanstvenika poput astrofizičara Michia Kakua, poznatog autora nekoliko svjetskih bestsellera zagovaraju postojanje “multiversa” odnosno “ogromnog oceana u kome postoji bezbroj mjehurića od kojih jedan predstavlja ovaj naš univerzum“. Takve ideje u potpunosti potvrđuju opise date u vedskim spisima poglavito Bhagavata Purani koja detaljno opisuje “sargu” i “visargu” odnosno prvostepenu i drugostepenu kreaciju.

Oba su ova svijeta, duhovni i materijalni, dio brahmajyotija odnosno duhovnog svijetla a Ľ te supstance prekrivena je mahat-tattvom, materijalnom energijom u kojoj se nalaze bezbrojni materijalni univerzumi.

Ostatak je brahmajotija prekriven vječnim duhovnim nebom gdje postoje dva svijeta goloka-dhama te hari-dhama. Materijalni svijet se također naziva i devi-dhama.
Goloka-dhama je najviši planet duhovnog svijeta i prebivalište je super inteligentne Svevišnje Božanske Osobe Sri Krišne i Šrimati Radharani Njegove unutarnje energije.

Ispod nje nalazi se hari-dhama koja je prožeta neograničenim vaikuntha planetama. Nakon toga dolazi mahesh-dhama također poznata i kao sadasivaloka. Ovo je predio koji razdvaja duhovni od materijalnog svijeta. Zatim ispod mahesh-dhama nalazi se devi-dhama ili predio materijalnih svemira. Vede opisuju da razni sustavi yoge vode do različitih destinacija dakle yoga nije samo puka gimnastika već vrlo sofisticirana metoda dostizanja viših razina postojanja. Bhakti-yoga vodi osobu prema hari-dhami ili goloka-dhami. Jnana-yoga vodi do mahesha-dhame a prakticiranjem karma-yoge osoba ostaje unutar devi-dhame u krugu rađanja i umiranja.

Planetarni sustavi devi-dhame

Bhagavad-gita opisuje podjelu materijalnih planetarnih sistema na urdhva-loku, madhya-loku i adho-loku (najviši, srednji i niži planetarni sustavi).

Iznad urdhva-loke nalaze se omotači materijalnog svemira iza kojih se prostiru predjeli vječne egzistencije. U ove tri sfere postojanja smješteno je 14 glavnih planetarnih sustava sa različitim životnim standardima i životnim vijekom stanovnika koji ne poznaju bolest, starost ili strah. Životni vijek i kvaliteta življenja se smanjuju a bolest i tjeskoba pojačavaju što se niže spuštamo planetarnim sustavima materijalnog svijeta.

Ovo je 14 planetarnih sustava od najvišeg prema najnižem:
1) Satya-loka
2) Tapa-loka
3) Jana-loka
4) Mahar-loka
5) Svar-loka
6) Bhuvar-loka
7) Bhur-loka
8) Atala-loka
9) Vitala-loka
10) Sutala-loka
11) Talatala-loka
12) Mahatala-loka
13) Rasatala-loka
14) Patala-loka

U vedskom spisu Hari-vamsi nalazimo slijedeći opis: “Iznad planeta na kojima žive ljudska bića rasprostire se nebo iznad kojeg se nalazi sunce a iznad njega počinju planete uzvišenih osoba koje se bave askezom. Planete iznad ovih sve do Satya-loke su prebivališta onih koji su napredni u duhovnom znanju. Sve su ove planete u materijalnom svijetu pod kontrolom Devi (Božice Durge) i stoga se zove Devi-dhama.“

Sve različite planete i nebeska tijela nalaze se u zasebnim dimenzijama koje ih okružuju. Dimenzija u kojoj smo ograničeni ostavlja dojam da su ostali planeti u našoj neposrednoj blizini pusti ali to nije tako. Svemir je prepun raznih životnih oblika u svi mogućim i nemogućim uvjetima.




Post je objavljen 23.04.2009. u 06:33 sati.