Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Kazahstan stao uz Rusiju

Kazahstan je u utorak odbio sudjelovati u vojnim vježbama u Gruziji koje organizira NATO kako bi dao potporu Rusiji koja žestoko kritizira plan održavanja vježbi.



Rusija, koje je povela prošle godine kratak rat s Gruzijom i snažno se protivi njezinoj namjeri da postane članica NATO-a, prosvjedovala je protiv planova NATO-a da u svibnju održi niz vježbi blizu gruzijske prijestolnice Tbilisija.
Kazahstan je u utorak podržao rusko stajalište povukavši se iz vježbi. "Ne, mi nećemo sudjelovati. Prezauzeti smo. Da, to je naša konačna odluka", rekao je novinarima ministra obrane Danila Akhmetov.

NATO je rekao da ne razumije zašto je Moskva uznemirena već dugo planiranim vježbama koje uključuju 13.000 vojnika iz 19 zemalja od 6. svibnja do 1. lipnja. Ovaj je tjedan Rusija zaprijetila otkazivanjem sastanka viših vojnih zapovjednika s NATO-om idući mjesec ako savez nastavi s realizacijom vježbi, izvijestila je agencija Interfax.

Kazahstan, većinski muslimanska zemlja, suzdržano je podržala ruske akcije u Gruziji tijekom rata prošlog kolovoza ali je odbio slijediti Moskvu u priznavanju neovisnosti pobunjenih gruzijskih regija.


Post je objavljen 22.04.2009. u 08:42 sati.