Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO spriječio somalske gusare

Glasnogovornik NATO-a Alexandre Santos Fernandes izjavio je kako su savezničkih ratni brodovi i helikopteri u noći sa subote na nedjelju uspjeli spriječiti napad somalskih gusara na norveški tanker u Adenskome zaljevu.
Fernandes je također kazao kako su NATO-ove snage razoružale, ispitale i pustile gusare nakon noćašnje akcije u kojoj su sudjelovale američke i kanadske vojne snage.



Naoružani Somalci su u subotu navečer krenuli prema brodu Front Ardenne, no pobjegli su nakon što je posada o njihovoj nazočnosti obavijestila ratne brodove koji se nalaze u regiji.

Gusari su pobjegli u čamcu, no ratni brodovi i helikopteri gonili su ih nekoliko sati. Nakon upozorenja da će se na njih pucati su se predali a prije toga su oružje bacili u more.

Pukovnik Fernandes u nedjelju je izjavio kako su svi gusari pušteni na slobodu jer ih se u skladu s kanadskim zakonom ne može sudski goniti. Također je rekao da je odluka o zadržavanju napadača u nadležnosti pojedine države kojoj pripada ratni brod, a ne u nadležnosti NATO-a.


Post je objavljen 20.04.2009. u 09:49 sati.