Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

FOTO TINO ( 43. ) - Atraktivni rafting na divljim vodama

EURO-CUP

Ovog vikenda Slunj je domaćin poprilično atraktivnom sportu, uvijek se začudimo mogućnostima koje ima čovjek, hrabrost, izdržljivost.

Prekrasno vrijeme tijekom ove subote samo je pojačalo prekrasni ugođaj i atmosferu u Rastokama, malom mjestu nedaleko Slunja, gdje su se okupili ponajbolji europski sudionici u Raftingu. Naime, radi se o spektakularnom RastRaft Extreme, Euro cupu u raftingu, u organizaciji Rafting Teama Vidra i Grada Slunja, na spektaklu koji je počeo ovog petka te traje do nedjelje 19. travnja, sudjeluje preko 30 europskih ekipa iz vise od 10 zemalja koje se natječu u tri discipline, za ukupan poredak u Europskom Rafting Cup-u.


Atraktivno i na vodi, ali i na igralištu


U petak je bio takozvani i poznati zabavno – glazbeni dio programa, koji je za posjetitelje počeo oko 17. sati a glavni programa krenuo je dva sata kasnije uz nastup, između ostalih, kontroverzne riječke rock grupe Let3, ali nekoliko DJ-a i sve to pored Osnovne škole, na igralištu u Slunju. Cijena karte za dva dana glazbenog festivala u čemu je uključeno i kampiranje je 100 kuna, dok je gledanje Europskog Rafting Cupa besplatno. Moramo naglasiti kako se voze tri discipline i to redom: SLALOM- svaka ekipa vozi dvije vožnje slaloma prolazeći kroz nizvodna i uzvodna vrata. Mjeri se vrijeme i bilježe eventualne kazne za diranje ili ne prolazak kroz vrata, konačni poredak uzima se bolje vrijeme od dvije vožnje.


Nešto slično kao u skijanju, samo što umjesto velemajstora Ivice Kostelića, imate atraktivne krotitelje divljih voda. Inače slalom je tehnički najzahtjevnija disciplina koja zahtjeva najveću


uigranost i koordinaciju u ekipi. SPRINT "HEAD TO HEAD" - Sastoji se u tome da svaka ekipa prvo vozi sprint, a nakon toga 8 ekipa s najboljim vremenima iz sprinta nastavlja borbu u disciplini Head2Head sistemom eliminacije tako da dva gumena čamca startaju istovremeno. Ova disciplina je najatraktivnija za gledatelje zbog izravnih dvoboja pri kojima dolazi i do sudaranja čamaca. SPUST - Najzahtjevnija disciplina u sklopu rafting natjecanja u kojoj u gotovo jednosatnoj trci dolazi do izražaja izdržljivost i timski duh ekipe. Spust nosi i najveći broj bodova za ukupan rezultat.


Sve je počelo već u rano jutro, naime, u devet sati održan je sastanak kapetana, a već u 10:30 započela je slalomska utrka. U popodnevnim sati održana je utrka u Sprintu (H2H), koja je završena nešto iza 17. sati. Nakon toga, naravno da se krenulo na Music festival gdje kao i petka 17. travnja opet nastupaju gosti, ove subote glavna domaća atrakcija je splitska grupa TBF.


Ranim jutrom


Podsjetimo, za one koji nisu toliko upućeni u ovaj sport, rafting je spuštanje pretežno po divljim vodama u gumenom čamcu koji se naziva raft. Radi se o klasičnom avanturističkom sportu koji kao svaki slični sport nosi sa sobom određeni rizik, upravo u tome je i bit te smisao takvih sportova, adrenalin koji čovjek osjeti spuštajući se u krhkom plovilu niz nabujalu Rijeku. Rafting vodici su iskusni kajakaši-skiperi, vrsni poznavatelji divljih voda i uz njih ćete na atraktivan i neobičan način doživjeti Ljepotu rijeka i njihovih kanjona. Skiperi su obučeni da rizik smanje sto je vise moguće. Statistički gledano sigurniji ste u raft


čamcu nego u svojem automobilu. Naravno da je u razvoju raftinga u Hrvatskoj presudnu ulogu odigrao i rafting klub Vidra, na samim počecima, još davne 2003. godine, radilo se o nekoliko entuzijasta, avanturista zaljubljenih u prirodu, koji su se odlučili odvažiti i krenuti sa jednoličnih iako prelijepih i atraktivnih rijeka naše domovine, van granica Hrvatske u nove avanture, dečki iz "Vidre" bili su prvi u Hrvatskoj koji se bave natjecateljskim raftingom, Slunj je bio idealna kulisa za takvo sto, a bajkovite Rastoke očarale su sve - i tridesetak ekipa iz cijele Europe stotinjak kolega došli su podržati ovaj Euro-cup te se pritom dobro zabaviti, u sjajnoj atmosferi i još ljepšoj prirodi.


FOTO ZAPIS:



Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket






Post je objavljen 19.04.2009. u 00:37 sati.