Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

GLAZBENA KULTURA U GOSPIĆU

Treći ciklus koncerata Orguljaške večeri u Gospićko-senjskoj biskupiji

U gospićkoj je katedrali u četvrtak, 16. travnja, poslije večernje mise održan koncert u sklopu trećeg ciklusa koncerata Orguljaške večeri u Gospićko-senjskoj biskupiji. Nastupili su istaknuti hrvatski orguljaš Mario Penzar i Šibenčanka Nera - ali ne ona estradna, nego mezzosopranistica Gojanović, koja je pjevala na mnogim velikim pozornicima u Hrvatskoj, a učestalo nastupa u desetak europskih zemalja. Od siječnja 2007. godine bavi se organizacijom kulturnih događanja za Grad Šibenik, a od veljače prošle godine angažirana je kao umjetnički suradnik za glazbenu i glazbeno-scensku djelatnost u Šibenskom kazalištu.

Orguljaš Mario Penzar također je gostovao u desetak europskih zemalja ter u Vel. Britaniji, Rusiji, Kuvajtu i SAD-u, a nositelj je i međunarodnih nagrada. Nastupa solistički, uz simfonijske orkestre i komorne ansamble, a redovit je sudionik brojnih festivala u domovini i inozemstvu. Stalni je orguljaš Bazilike Srca Isusova u Zagrebu i jedan od orguljaša Zagrebačke katedrale. Profesor je orgulja na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji i predavač na Ljetnoj orguljaškoj školi u Šibeniku.

Glazbeni umjetnici su u Gospiću izveli sljedeća djela poznatih skladatelja:
1. Giulio Romolo Caccini: "Ave Maria"
2. Girolamo Alessandro Frescobaldi: Toccata Prima e Toccata in G
3. Johann Sebastian Bach: arija iz Muke po Ivanu, BWV 245 "Es ist vollbracht", arija iz Mise u h-molu, BWV 232 "Qui sedes ad dexteram Patris"
4. Domenico Zipoli: All Offertorio, All Elevazione, Al post Communio
5. Georg Friedrich Haendel: arija iz opere Ottone, re di Germania "Affani pensier"
6. Ludovico Torti: "Preghiera"
7. Dietrich Buxtehude: Preludium in g
8. Giovanni Battista Bononcini: arije iz opere Griselda "Per la Gloria d'adorarvi".

Nera je svojim toplim i nježnim, ali istodobno moćnim glasom, koji je sad poput proljetnog daška a potom kao velebitska bura ispunjao katedralu, oduševila brojnu gospićku publiku u kojoj su u velikom broju bile studentice. A Penzarov nastup bio je "klasičan", tj. na najvišoj razini, kao što svaki njegov nastup prati stručna kritika. "On pripada tipu glazbenih reproduktivaca koji sve svoje izvođačko umijeće stavlja u službu odabrane glazbe, postajući uvijek posrednik između autora i slušatelja. Posjeduje tehniku virtuoza i profinjenu muzikalnost, a nadasve veoma osmišljeno oblikuje zvuk orgulja. Plastično vodi melodijske linije i u velikom zamahu stvara polifone tokove. Uz to, vitalnost njegova tumačenja teksta leži u jasnom izgovoru, čak i u najsloženijim pasažama. Svoju maštu i kultivirano umijeće sviranja stavlja u službu karaktera stila, bilo da se radi o renesansnoj razbarušenosti, baroknoj nabujalosti, ili modernom izrazu."

Ovaj gospićki koncert bio je treći u nizu od ukupno pet koncerata na ovogodišnjim Orguljaškim večerima, budući da su prva dva održana u Otočcu odnosno Slunju, a sljedeći su u Svetom Jurju (17. travnja) i Lešću na Dobri (18. travnja). Organizator Orguljaških večeri je udruga Gospićki glazbeni festival koju vodi prof. Tvrtko Sarić, koji se pobrinuo također da svaki slušatelj dobije lijepo opremljenu i vrlo informativnu programsku knjižicu o Orguljaškim večerima. U njoj se, uz program, opis izvođača, skladatelja i njihovih djela ter gradova u kojima se Večeri održavaju, među ostalim navodi da je idejni začetnik te manifestacije vlč. Ante Luketić, župnik i dekan gospićki. Prof. Sarić je rado prihvatio njegov poziv na suradnju jer je i sam želio potaknuti glazbeni i kulturni život regije koja je u prošlosti bila od velikog kulturnog značenja za Domovinu i šire ter odgovornim institucijama skrenuti pozornost na očuvanje starih orgulja, vrijedne kulturne baštine koja svjedoči o našoj pripadnosti europskoj kulturi.


Post je objavljen 17.04.2009. u 19:59 sati.