Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO planira vojne vježbe u Gruziji u svibnju

NATO je u srijedu najavio da će od 6. svibnja do 1. lipnja održati vojne vježbe u Gruziji, bivšoj sovjetskoj republici koja stremi članstvu u Savezu. Takve vježbe posve su standarde za zemlje koje žele ući u članstvo NATO-a pa je i Hrvatska donedavno redovito imala vojne vježbe na vlastitom tlu u sklopu priprema za članstvo.

Rusija, koja smatra Gruziju dijelom svoga tradicionalnog područja utjecaja, zahtjeva otkazivanje ili odgodu vježbi, prenosi Reuters izjavu ruskog veleposlanika pri NATO-u Dmitrija Rogozina.

NATO-ovo priopćenje o vježbama uslijedilo je u trenutku kad Savez pokušava poboljšati odnose s Rusijom koji su poremećeni nakon upada ruske vojske u gruzijsku autonomnu pokrajinu Južnu Osetiju u kolovozu prošle godine. Rusija poznaje protokol NATO-a za članstvo, ali i novim izjavama pokazuje se kako je cilj zaustavljanje širenja NATO-a na zemlje koje Rusija vidi kao svoju zonu utjecaja.

U vježbama, koje su planirane mjesecima prije sukoba u Gruziji, sudjelovat će 1300 vojnika iz 19 zemalja od 6. svibnja do 1. lipnja.

Vježbe će se izvesti 20 km istočno do Tbilisija.

Post je objavljen 16.04.2009. u 11:52 sati.