Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

NUNCIJ CASSARI NA USKRS U GOSPIĆU


Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj i doajen diplomatskog zbora mons. Mario Roberto Cassari, na Uskrs, 12. travnja, boravio je u Gospiću kao gost župe Navještenja BDM. U gospićkoj katedrali nuncij Cassari predvodio je misno slavlje u 11 sati

Nuncija su na trgu ispred katedrale dočekali gospićki župnik i dekan pop Ante Luketić i vikar don Anđelko Kaćunko (to sam ja), kao i gospićki gradonačelnik Milan Kolić, župan ličko-senjski Milan Jurković, ministar Darko Milinović sa svojim suradnicima ter predstavnici vojske, policije, vatrogasaca, folklorna društva, gradska glazba, članovi povijesnih postrojbi i predstavnici katoličkih udruga.

Nunciju je kao domaćin riječ dobrodošlice uputio gradonačelnik Kolić, istaknuvši radost i privilegij Gospićana što će nuncijeve riječi biti poruka pape Benedikta koja će iz Gospića biti odaslana svim vjernicima diljem Hrvatske. Gradonačelnik je upoznao nuncija s osnovnim karakteristikama Gospića, podsjetivši na nedavnu prošlost i žrtve koje je grad u Domovinskom ratu podnio za oslobođenje Hrvatske, u pokušaju da nam se oduzme stoljetno ognjište i zatre duhovna i vjerska pripadnost. U tim vremenima velikih iskušenja, istaknuo je gradonačelnik Kolić, veliki je oslonac svima bila vjera, vrijednost održanja obitelji i korijenska pripadnost ovom ponosnom tlu.

"Hrvatski narod ovih prostora zadržao je dostojanstvo i nikada nije poticao na govor mržnje, nego je u duhu kršćanskog nauka i etike, tražio mirna rješenja i pružao ruku oprosta", naglasio je gradonačelnik, istaknuvši trajnu zahvalnost hrvatskoga naroda na potpori koju je imao od Svete Stolice, posebno od pape Ivana Pavla II, koji je također 2000. godine ustanovio Gospićko-senjsku biskupiju, a istu podršku imamo i danas od pape Benedikta XVI. Na kraju je gradonačelnik još jednom zahvalio preuzv. nunciju za dolazak u Gospić, naglasivši da je to "jedan od onih velikih dana za naš grad i za našu katoličku zajednicu koji će ostati dugo u našim srcima i biti zapisan zlatnim slovima u povijest Grada Gospića", ter njemu i svim vjernicima čestitao Uskrs.

U katedrali je preuzv. Cassarija pozdravio župnik Luketić, a nuncij je na početku euharistijskog slavlja rekao: "Pozdravljam vas, dragi prijatelji, iz Gospića i biskupije Gospićko-senjske, riječima Krista uskrslog Mir vama!", posebno pozdravivši župnika, vikara, redovnice, udruge koje djeluju u župi, kao i građanske, političke i vojne vlasti "ovog predivnog grada i regije, koji su od danas i meni posebno dragi". U svojoj homiliji nuncij je najprije istaknuo važnost događaja Kristova uskrsnuća. "I kada sam danas ušao u ovu vašu prekrasnu gospićku katedralu, moje se srce zahvalno divilo ovom velikom misteriju koji pred nas stavlja Krista, pobjednika nad smrću, kako okuplja svoj sveti narod, a to ste vi, kako vas grli, vodi i hrabri", nastavio je nuncij, naglasivši da je Uskrs dan "u koji smo oslobođeni grijeha da živimo kao djeca Božja otkupljeni, obnovljeni, očišćeni. Jednom riječju: uskrsnuli".

Naglasio je potom da nam Isus svojim uskrsnućem govori o postojanju života koji je iznad fizičkog života, podložnog slabostima i padovima ter da postoji vječni život koji se otvara svima nama. Također, Uskrsli nas uči živjeti pravim životom koji je s onu stranu naših ljudskih ograničenja, Nuncij je svima poručio: "Krist nas neće ostaviti same! Bog koji nas bezgranično ljubi, nije zadovoljan svijetom u kojem vlada logika rata, osvete, nasilja, arogancije, zakon jačega. Bog nije napustio svoga Sina. Uskrisio ga je. Bog nas ne napušta. Možemo utvrditi da je među nama ljubav Božja u Isusu, ljubav jača od smrti. To je Uskrs koji nam je snažno naviješten, jer nas Isus želi uključiti u svoje uskrsnuće", naglasio je propovjednik dodavši da Isus ne uskršava sam već želi uskrsnuti s nama, i to svaki dan!

Pozvavši vjernike da prihvate Život koji nam nudi Gospodin, nuncij je istaknuo da smo svi pozvani dati svjedočanstvo Uskrsnuća. "Ja i vi, dragi prijatelji, svi smo pozvani živjeti svjetlo Uskrslog, koji nas uvijek poziva na novost života i trajno obraćenje koje nas otvara nadi. Svaki Uskrs je dan neizmjerne radosti, ali je i dan hrabrosti i novih obveza za sve nas krštenike to jest: mi trebamo biti hrabri i vjerodostojni svjedoci Krista uskrslog i u našem hrvatskom društvu kojemu je i te kako potrebno takvo svjedočenje!" Naglasivši da u tome nemamo vremena za odgađanje, oklijevanje i prepuštanje komotnosti, nuncij je vjernike potaknuo da se ne daju zavesti "lažnim prorocima, koji i u naše vrijeme i u našem hrvatskom društvu čine sve, kako bi zanijekali ili ocrnili naučavanje Crkve, pape i biskupa; koji himbeno nastoje uništiti kršćanske vrijednosti i naš identitet".

Na kraju je propovjednik istaknuo da je poziv Krista uskrslog istodobno snažan, jasan i odlučan ter se ne smijemo bojati jer uskrsli Krist živi! "To nam je dovoljno! Jer ako Krist živi s nama, u nama i među nama, ništa nam ne manjka, ni u čemu ne možemo pogriješiti, ništa ne može pobijediti snagu novog Života koji nam je Bog darovao", zaključio je svoju propovijed nuncij Cassari, zaželjevši svima sretan i svet Uskrs, s molbom Gospićanima da njegove čestitke prenesu i članovima svojim obitelji, posebno "bolesnicima, patnicima, osobama koje se nalaze u teškoćama, mladima koji danas nisu ovdje. Neka vas sve blagoslovi Uskrsli Gospodin. Amen. Aleluja!"

Potom su na oltar prineseni darovi za euharistijsku žrtvu ter košara s plodovima ličkoga kraja nunciju na dar, kao i lička kapa, simbol krajevnog i hrvatskog identiteta. Na kraju mise preuzv. nunciju su riječ pozdrava uputili župan Jurković i ministar Milinović, nakon čega je Nuncij još jednom svima zahvalio i naglasio svoju radost i oduševljenje svojim prvim posjetom Gospiću.

Poslije euharistijskog slavlja, koje je svojim pjevanjem obogatio katedralni zbor pod ravnanjem s. Velimire Marinović uz orguljsku pratnju bogoslova Josipa Šimatovića, u perivoju na Trgu kardinala Stepinca pokraj križa upriličeno je polaganje vijenca i prinošenje svijeća, a nuncij je predvodio molitvu za sve poginule za Hrvatsku s nadom u uskrsnuće.

....................

NB: Premda je ova vijest objavljena na portalu IKA-e, prenosim je zato što su me neki pitali zašto je nisam stavio na blog, a drugi su me zbog toga "špotali" (kažu da ovdje i informiraju!), pa eto udovoljavam jednima i drugima. A oni koji su to već pročitali dobro će doći "utvrđivanje gradiva"!


Post je objavljen 15.04.2009. u 16:10 sati.