Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

VATROGASCI SPAŠAVALI FAROVSKE LIPE

BEDNJA

Mještani Bednje su s interesom pratili „operaciju“ pripadnika Javne vatrogasne postrojbe iz Varaždina, koji su uz pomoć ljestvi i „korpe“ na vrhu ušli u krošnje dviju lipa ispred farofa, kako bi ih očistili od imele.

Budući da su imelom jako zahvaćena oba stabla, te da prijeti opasnost da poluparazit ozbiljno nagrize i ugrozi zdravlje povijesnih lipa, koje su i zakonom zaštićene, poticaj za njegovo odstranjivanje dali su bednjansko Općinsko poglavarstvo i župa Bednja.

- Lipe nikad nisu bile čišćene od imele. S radovima smo počeli nakon što smo suglasnost pribavili od Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode u Varaždinu. Budući da nijedno vatrogasno društvo nema tako visokih ljestava, za pomoć smo angažirali Javnu vatrogasnu postrojbu, a pomažu i mjesni vatrogasci – izjavio je bednjanski načelnik Mirko Bistrović.

Dvije lipe nalaze se u župnom dvorištu, pored starinske kurije što je sagrađena 1779. godine, a svrstane su u kategoriju spomenika parkovne arhitekture. Stabla su različite starosti i vrste. Veća lipa je velelisna, rana, visoka je otprilike trideset metara i smatra se da je zasađena tijekom 17. stoljeća. Druga lipa, malolisna i kasna, stara je oko 200 godina, a oba stabla primjer su nekadašnje tradicije sadnje drveća pokraj crkvi i drugih javnih institucija. iPortal


Post je objavljen 14.04.2009. u 18:00 sati.