Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nihonjindejan

Marketing

Sakura

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Još 1. travnja - U Japanu se počeo obilježavati Hana mi - vrijeme cvata trešanja. To razdoblje traje oko dva tjedna. U gradovima je osobito popularno noćno promatranje rascvalih grana trešanja.
Sakura-no-hana ili trešnjin cvijet u Japanu se na poseban način veliča, slavi i obožava. Za Japance taj je cvijet simbol savršenstva i vrhunac ljepote, ali i glasnik proljeća.
I Japanu postoji biljni kalendar po kojem se svaki mjesec u godini obilježen pojedinim cvijetom ili vrstom drveća. Vrijeme cvjetanja pojedinih vrsta ovisi o njihovom geografskom položaju i lokaciji duž linije japanskog otočja od sjevera do juga.
Trešnja, ponos Japana, svojim rascvalim granama formira roze oblake cvjetova koje se u travnju rašire po cijeloj zemlji i bajkovitom bojom ispune nebeske predjele u nedogled po čemu je i dobila ime "zemlja trešnjinog cvata".
I mladi i stari tijekom mjeseca uzbuđeno putuju na odredišta gdje će promatrati trešnje u cvatu - hana-mi: odlaze u parkove s članovima svoje obitelji, kolegama s posla ili prijateljima. Tamo rašire prostirku ispod rascvala trešnjinog stabla i piju sake, pjevaju pjesme i uživaju u proslavi dolaska proljeća, a neki oblače odjeću kao za neku posebnu proslavu.
U to vrlo kratko vrijeme uživanja u pogledu na rascvale voćke -što ne traje duže od dvije sedmice- cijela je nacija u prazničkom raspoloženju i cvat trešnje je najvažnija tema svih razgovora. U gradovima je naročito popularno promatranje rascvalih grana trešnje uveče, što je posebno upečatljiv doživljaj.
Postoji šesnaest osnovnih vrsta i mnogo više podvrsta stabala trešnje. Gotovo sve podvrste rađaju prekrasne cvjetove na granama bez lišća. Prve cvatu grane jednostavnih bijelih i rozih cvjetova. Nakon toga će slijedeće procvasti grane duplih cvjetova koje će potrajati oko četrnaest dana. Drveće japanske trešnje ne donosi plodove, a samo nekoliko podvrsta rađa male crvene izdanke.
Sakura-no-hana ili trešnjin cvijet se u Japanu na poseban način veliča, slavi i obožava, kao niti jedan drugi cvijet na svijetu. Za japance je on simbol savršenstva i vrhunac ljepote, od davnina je inspiracija za nebrojene pjesme vladara i pjesnika iz naroda.


Post je objavljen 11.04.2009. u 11:06 sati.