Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

UGAŠEN POŽAR NA STAROJ PLANINI

PIROT

Lokaliziran požar koji je sinoć izbio na Staroj planini. Vatrom je bilo zahvaćeno više od 200 hektara šume i raslinja, u području prema Babinom Zubu i Midžoru.

Zapovjednik Vatrogasno-spasilačke čete Policijske uprave Pirot Muroljub Ignjatović rekao je da je požar lokaliziran poslije dvanaest sati i da je na više od 200 hektara gorjelo nisko raslinje i trava.On je istakao da je teren za gašenje požara bio jako nepristupačan i da su zbog toga vatrogasci požar gasili ručno.

"Dvadesetak vatrogasaca uspjelo je da se poslije dvanaestosatne borbe izbori sa vatrenom stihijom. Pozar su gasili ručno uz pomoć metlanica", rekao je Ignjatović.U posljednjih sedam dana na području općine Pirot izbilo je oko pedeset požara, a uzrok većine je ljudski faktor.

"Uprava za šume naložila je korisnicima šuma da putem lokalnih sredstava stalno apeliraju na građane i poljoprivrednike da ne pale ostatke pri izvođenju poljoprivrednih radova i da ne pale vatru na otvorenom prostoru u prirodi, kao i da ukoliko uoče vatru ili primjete nekoga da pali vatru o tome obavjeste nadležne organe", navodi se u priopćenju.

Brojevi telefona na koje građani mogu prijaviti odgovorne za paljenje vatre su Šumsko-lovne inspekcije kod ovlaštene osobe Radivoja Kaurina 063/319-190, Poljoprivredne inspekcije, Predragu Vukčeviću na 063/493-494, kao i Upravi za šume, Vidosavi Jovanović 063/ 8334-222. RTS


Post je objavljen 09.04.2009. u 14:00 sati.