Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Bebić: Hrvatska je vojska jedna od najboljih u NATO-u

Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić izjavio je danas nakon predavanja djelatnicima i polaznicima Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) "Petar Zrinski" da Hrvatska može do kraja godine završiti pregovore, a do konca 2010. postati punopravna članica ako ovog trenutka dođe do slovenske deblokade pregovora.


Foto: MORH

Na upit novinara nakon predavanja o ulozi Sabora u procesu pridruživanju EU, Bebić je rekao da bi u hipotetskom slučaju da Slovenija danas deblokira pregovore, Hrvatska mogla do kraja godine završiti pregovarački dio, a tijekom 2010. taj bi se proces mogao završiti. "A do konca 2010. mogli bi postati punopravna članica, jer postoji vremenska mogućnost da se obavi sva potrebna procedura", rekao je Bebić.
Dodao je da ne ovisi sve samo o procesu pregovora već i o tome da pojedinim državama treba određeno vrijeme za ratifikaciju, na što Hrvatska ne može utjecati. "Mi možemo utjecati na to da smo spremni i sposobni do kraja godine ispregovarati s Europskom komisijom sva preostala poglavlja", rekao je Bebić.

Polaznicima učilišta predsjednik Sabora je rekao kako je hrvatski stav o slovenskoj blokadi zbog graničnih pitanja, da je to bilateralno pitanje koje treba odvojiti od procesa pregovora. Oko toga postoji konsenzus svih političkih stranaka, dodao je. Hrvatska prihvaća bilo kakvo rješenje Međunarodnog suda pravde u Haagu ili Međunarodnog suda za pravo mora u Hamburgu, rekao je Bebić. "Ne može biti tolerantnijeg stava od toga stava", naglasio je i dodao kako je njegovo mišljenje da je tolerancija koju je Hrvatska pokazala u režimu ribarenja sa Slovenijom zapravo "sada bila negativna referenca u pregovorima".

"Ako se Hrvatska treba ponašati u skladu s međunarodnim pravom u pogledu ad hoc Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu, onda isto tako nitko ne može derogirati ili umanjiti ili osloboditi bilo koju zemlju od odgovornosti da izađe pred Međunarodni sud pravde, koji je stalno tijelo UN-a", naglasio je. Slovenija je ušla u EU, a da nije razriješila granično pitanje s Hrvatskom, podsjetio i ponovio stav hrvatskog državnog vrha da se to pitanje treba riješiti na principijelan način.

Odajući priznanje hrvatskim vojnicima i njihovoj obučenosti i sposobnosti prilagođavanja, posebice u kontekstu nedavnog hrvatskog ulaska u NATO savez, Bebić je podsjetio da je Hrvatska vojska izrasla "iz srca i duše hrvatskoga naroda kroz Domovinski rat". Hrvatski vojnik tu svoju kvalitetu i sposobnost da odgovori na svaki izazov svjedoči promičući mir u svijetu kroz misije u kojima sudjeluje, poput one u Afganistanu ili na Golanskoj visoravni, rekao je. "Bez imalo ustručavanja mogu reći da je HV jedna od najbolje organiziranih i obučenih u odnosu na druge članice NATO-a ", dodao je Bebić.

Bebića su dočekali načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Josip Lucić, ravnatelj HVU-a general bojnik Mirko Šundov, zamjenik ravnatelja HVU-a i zapovjednik Ratne škole "Ban Josip Jelačić" brigadni general Slaven Zdilar.


Post je objavljen 08.04.2009. u 19:39 sati.