Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Angela Merkel u Afganistanu

Dva dana nakon susreta na vrhu NATO-a, uglavnom posvećena Afganistanu, njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je nenajavljeno posjetila njemačke vojnike u sastavu međunarodnih snaga na sjeveru te zemlje, rekao je glasnogovornik ureda kancelarke.



Angelu Merkel, koja je prvi put posjetila tu zemlju u studenom 2007., u drugom posjetu prati ministar obrane Franz-Josef Jung, dodaje isti izvor. Njemačka je u Afganistan poslala 3500 vojnika u sklopu Isafa, a parlament je prošle godine odobrio slanje još tisuću ljudi. U ispitivanju javnog mišljenja potkraj ožujka 58 posto ispitanika očitovalo se za povlačenje vojnika iz te zemlje u kojoj je od 2002. poginuo 31 njemački vojnik. U nedjelju su u dva napada zahvaćene njemačke snage u okolici Kunduza, pri čemu nitko nije ranjen, prema podacima njemačke vojske.

Posjet njemačke kancelarke uslijedio je dva dana nakon susreta na vrhu NATO-a u Strasbourgu i Baden Badenu, na kojem su Europljani predložili slanje još 3500 vojnika, navela je nekolicina dužnosnika. Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija, Poljska i Španjolska pristale su na pojačanja, koja će poslati uglavnom u vrijeme izbora predviđenih za kolovoz, a Bijela kuća spomenula je da bi mogla poslati do 5000 ljudi.

Na sastanku je kancelarka rekla da je "Afganistan naše ispitivanje istine" te da NATO ne smije dopustiti da terorističke mreže ostanu u toj zemlji. Nismo protiv Afganistanaca, uz njih smo, naglasila je kancelarka, dodavši da je Njemačka spremna u tu zemlju poslati više vojnika, instruktora i novca, ali je krajnji cilj da tamošnje snage sigurnosti postanu afganistanske.

Post je objavljen 06.04.2009. u 13:39 sati.