Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blagotvornarijec

Marketing



I S U S





Isus u hebrejskom znači: "Bog spasava". U času Navještenja, anđeo Gabriel kaže da će mu vlastito ime biti Isus, ime koje istovremeno izražava njegov identitet i poslanje. Budući da samo Bog može opraštati grijehe, on će u Isusu, svomu vječnom učovječenom Sinu, "spasiti narod svoj od grijeha njegovih". Tako, u Isusu, Bog obnavlja cijelu povijest spasenja u korist ljudi.

U povijesti spasenja, Bog se nije ograničio da Izraela oslobodi iz "ropstva" izvodeći ga iz Egipta, nego ga spašava i od njegovih grijeha. Budući da je grijeh uvijek uvreda nanešena Bogu, jedino ga Bog može izbrisati. Stoga Izrael spoznajući sve više općenitost grijeha, neće moći više tražiti spasenje osim u zazivanju imena Boga Otkupitelja.

Isusovo znači da je samo Ime Božje prisutno u osobi njegova Sina utjelovljenoga za opće i konačno Otkupljenje od grijeha. Jedino božansko ime donosi spasenje, a odsada ga mogu zazivati svi jer se, Utjelovljenjem, on ujedinio sa svim ljudima, tako da "nema ni u kome drugom spasenja"; nema uistinu pod nebom drugog imena dana ljudima po kojem se možemo spasiti."

Veliki svećenik, nakon što je žrtvenom krvlju poškropio pomirilište Svetinje nad svetinjom, zazivao je samo jednom godišnje Ime Boga spasitelja za okajanje Izraelovih grijeha. Pomirilište bijaše mjesto Božje prisutnosti. Kada sveti Pavao kaže o Isusu da "ga je Bog izložio da krvlju svojom bude Pomirilište", želi potvrditi da je u njegovu čovještvu "Bog u Kristu svijet sa sobom pomirio".

Isusovo uskrsnuće proslava je imena Boga Spasitelja, jer sad već ime Isusovo u punini očituje vrhovnu moć "Imena koje je nad svakim drugim imenom". Zli duhovi boje se njegova imena i u to ime Isusovi učenici čine čudesa; i sve što oni traže od Oca u njegovo ime, Otac daje.

Ime Isusovo je u središtu kršćanske molitve. Sve liturgijske molitve završavaju formulom "po Gospodinu našem Isusu Kristu(...)". Molitva "Zdravo, Marijo" dosiže vrhunac u riječima: "i blagoslovljen plod utrobe tvoje, Isus". Molitva srca, zvana "Isusova molitva", kaže: "Gospodine Isuse Kriste, Sine Božji, smiluj se meni grešniku". Mnogi kršćani, kao sveta Ivana Arška, umiru sa samo jednom riječju na usnama: "Isuse".




Post je objavljen 05.04.2009. u 17:09 sati.