Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/wrunga

Marketing

Gledajmo se u Živinicama

Prije nekoliko mjeseci na kućnu adresu dobih fanzin obećavajućeg imena „Vidimo se u Živinicama“. Odlučih o njemu napisati nekoliko redaka, pa to sad i činim.

Od tehničkih i općih podataka treba napomenuti da je to prvi broj fanzina (planirano ih je još), da ima ukupno 96 strana formata otprilike A5 (ne razumijem se u formate), crno je bijele boje i tiskan je na kvalitetnom i glatkom papiru koja slabo upija.

Čim sam dobio fanzin, zaintrigiralo me njegovo ime, tj. dio imena s geografskim podrijetlom. Pretpostavio sam da su Živinice negdje blizu Vinkovaca, budući da sam fanzin dobio od gospodina Pak-Šua, koji se deklarira Vinkovčaninom par ekselans.

To me pomalo zbunilo. Naime, prilično dobro poznajem zemljopis istočne Slavonije, upoznao sam ga nažalost na najgori mogući način početkom devedesetih, prateći vijesti, ali Živinice mi nisu bile poznate.

Pa sam u Google upisao "Živinice". Lažem, zabunom sam upisao "Živinicama", što odgovara dativu te imenice iz naziva fanzina. Dobio sam nekoliko rezultata, od kojih bih izdvojio ovaj:

Prodaje se kuća u Živinicama

10. 03. 09 | kategorija: Kuće

Prodaje se kuća, 9 x 14 sa dulumom zemlje, regulisanom strujom i vodom, i nalazi se u naselju Sjever nedaleko od Živinica ( 2 min autom od semafora na ulazu Živinica). Kuća na tri sprata, što uključuje na prvom poslovni prostor, na drugom spratu je odvojen trosoban stan i treći sprat je isto visoko potkrovlje odvojeni trosoban stan.

Cijena: 115.000 KM

PS: mail prije telefona ako nisam dostupan


Rezultat se nalazio na stranicama grada Tuzle, kao što se i Živinice nalaze nedaleko od Tuzle. Misterij je bio riješen!
Odmah se svih lijepih uspomena tuzlanskih. Naime, taj grad vezan je uz početke moje književne karijere, tu su mi priče nagrađene, tu dobih tri puta pedeset konvertibilnih maraka za tri priče što 2002. izađoše u zborniku "Bun(t)ovna p(r)oza". Upoznah u Tuzli i mnogo finih ljudi s kojima se i dan danas družim. Da rezimiram, Tuzla je bila najava moje uspješne i blistave književne karijere koja se nikada nije ostvarila.

No dosta o meni, ovo je tekst o fanzinu. „Vidimo se u Živinicama“ donosi obilje tekstova, fotografija i ilustracija. Uz spomenutog Paju Pakšua, tekstove ispisuju Carstvo Divlyyyine, Eusebio, Gavransudin, Sava Kuro i Rocco Šabanel. Tekstovi izražavaju stav autora, što je danas prilična rijetkost u tiskanim medijima. Ukoliko se čitali Pajin blog, znate o čemu se radi, ali ne posve, jer je bitan dio fanzina i grafički dizajn koji cijelome fanzinu daje dojam intermedijalnosti.
Osobito mi se svidio veoma osviješten i slobodan odnos prema gramatičkim i pravopisnim pravilima književnog jezika, kako bosanskog, tako i hrvatskog. To podsjeća na veliku istinu koja se prelako zaboravlja: jezik stvaraju oni koji ga govore i pišu, posebito umjetnici, a oni koji ga normiraju nisu zaduženi za to da ga izmišljaju, nego da ga bilježe, sistematizirajući ono što već postoji.
Također mi se svidio duh političke nekorektnosti, te duh antiglobalizma. Dakle, sve u svemu, vrlo duhovit fanzin. Spomenuo bih i to da na njegovim stranicama možete pronaći sliku maršala Tita, te Pajnu posvetu: "Posvećeno svim ženama sumljivog morala koje su nas jadnike učinile da se osjećamo ko pravi muškarci."

Na kraju fanzina nalaze se recenzije, glazbene i filmske. Osim prikaza svirke Damira Avdića, umjetnika kojeg izuzetno cijenim, tu su prikazi izdanja grupa koje sviraju hardcore i slične vrste glazbe, ali i izvornjaka, tj. izvornih narodnih izvođača (Mirsada i jarani, Rasema i Sifetovi zvori sa Coletom). Filmske recenzije uključuju vrlo lucidan opis žanra (npr. horor podvrste trzavac, komedija sa susjedima), a posebna je poslastica recenzija novog filma Stevena Segala (Kill Switch). Uvijek sam se pitao - Zašto Segal? Sad znam.

Valja spomenuti i stripove Esmira Prlje, izvanbračnog brata blizanca uglednog akademskog slikara Matakovića.

Na stranicama fanzina shvatio sam da je on nastavak istoimene radijske emisije. Poslušat ću je čim popravim zvučnike, a vi je poslušajte odmah, ako su vam zvučnici ispravni.

Ukratko, najtoplije preporučujem fanzin. Budući da sam ga ja dobio džaba, vama preporučujem da ga kupite. Bio bi red. Na internetskoj stranici čiji sam link postavio prije četiri rečenice imate upute kako to učiniti.

Vidimo se u Živinicama!

Post je objavljen 05.04.2009. u 12:37 sati.