Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

SPECIJALCI ZA PLAMENI PAKAO

ZAGREB
Piše: Mile Franičević

Za borbu protiv požara na Jadranu ove se godine spremaju najjače snage dosad. Do 15. svibnja vatrogasci će biti u punoj operativnoj spremnosti za protupožarnu sezonu. Njih oko 4000 u najkraćem će roku nakon dojave o požaru intervenirati na području od Pule do Dubrovnika

Hrvatska će ovog ljeta na požare udariti s najjačim zračnim snagama dosad. Prema najnovijim podacima iz Ministarstva obrane, za ljetne vrućine i borbu s požarima pripremaju se posebne protupožarne namjenski organizirane snage HV-a, koje svake godine pomažu našim vatrogascima.

Vjesnik doznaje u MORH-u da će u protupožarnim zračnim snagama biti najviše letjelica dosad. U prvom planu pet je kanadera tipa CL-415 Canadair, s tim da se isporuka prvog od dvaju novih zrakoplova te vrste očekuje do početka protupožarne sezone.
Znatna se korist očekuje i od zračnih traktora AT-802A (Fire Boss), letjelica koje za gašenje mogu uzimati i morsku vodu, a Hrvatska ih ima pet. Uz njih je i jedan dvosjed AT-802F, koji se uz obuku posada može koristi i za gašenje. Za prebacivanje gasitelja na požarišta, vatrogascima će biti na raspolaganju četiri helikoptera Mi-8 MTV 1 te Mi-171 Š, a za nadzor iz zraka po jedan helikopter Bell 206 te Pilatus PC-9. Za veće akcije na raspolaganju će im biti i transportni avion An-32, a mornaričkim snagama dva broda i dva gumena čamca. Hrvatska će vojska, osim toga, i u idućoj sezoni pomagati gašenje požara na terenu. »Snage PP NOS HkoV-a uključuju 168 pripadnika od kojih su po 84 iz svake gardijske brigade«, kažu u Ministarstvu obrane.

Vatrogasne zemaljske snage HV-a opremljena su vatrogasnom opremom i vozilima, koja će se po potrebi uključivati u vatrogasne akcije. Ministarstvo obrane također najavljuje da će njihove namjenski organizirane postrojbe do početka protupožarne sezone 2009. biti potpuno spremne za obavljanje zadaća u sklopu potpore Vatrogastvu Republike Hrvatske. »Vatrogasci priobalja spremno dočekuju ovogodišnju ljetnu protupožarnu sezonu«, istaknuto je i na prvom ovogodišnjem radnom sastanku vatrogasnih zapovjednika priobalja u Puli.

»Očekujemo da će ovogodišnja sezona biti uspješna kao lanjska, a ne treba zaboraviti da smo 2008. godine imali više od 2700 požara. Veći su požari bili u Makarskoj i na otoku Braču, no svi su uočeni na vrijeme sustavom koji imamo i koji ćemo dalje unaprjeđivati«, ustvrdio je glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin nakon sastanka sa zapovjednicima priobalja. Iz vatrogasnog sustava stigla je i potvrda da će zemaljske vatrogasne snaga biti jednake veličine kao i 2008. godine i da se pojačava potpora iz zraka, koja je i pridonijela učinkovitom gašenju požara većih razmjera.

Od dvaju novih kanadera, prvi bi trebao stići do početka svibnja, a drugi u kolovozu ili rujnu, doznaje Vjesnik. Ministarstvo obrane najavljuje da će poduzeti sve kako bi se do početka sezone šumskih požara osigurao dovoljan broj posada za 14 ili 15 letjelica. Vatrogasni zapovjednici jadranskog priobalja najavljuju da će do 15. svibnja vatrogasci biti u punoj operativnoj spremnosti za predstojeću ljetnu protupožarnu sezonu.

Njih oko 4000 obavlja završne pripreme i u najkraćem će roku nakon dojave o požaru intervenirati na području od Pule do Dubrovnika. Od 2500 do 3000 vatrogasaca bit će domicilni, a ostali stižu iz kontinentalne Hrvatske, doznaje Vjesnik.

Riječ je i o sezonskim vatrogascima, kojih je oko 1000, a s kojima se sklapaju ugovori za rad u požarnoj sezoni. To su lokalni vatrogasci, članovi DVD-a, a prema tvrdnjama glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina, oko 4000 vatrogasaca ovog će ljeta biti jedinstvena mobilna postrojba. Kao i dosad, predviđene su i posebne vatrogasne baze na najosjetljivijim točkama, Tih je lokacija četrdesetak, a nakon iskustava od lani je počela i obuka vatrogasaca iz BiH. Oni će napokon učinkovitije gasiti požare u pograničnim područjima.

Analize lanjske sezone su pokazale su da je 2008. godina bila gasiteljima jedna od najtežih po broju požara. Samo je u velikom požaru koji je u rujnu pogodio područje kod Makarske izgorjelo gotovo 800 hektara borove šume i maslinika. Bio je to jedan od najzahtjevnijih požara, jer su se gasitelji borili s olujnim vjetrom koji je zračnim snagama otežavao djelovanje.

Protupožarne snage
• 4000 gasitelja
- glavne vatrogasne postrojbe i ove će sezone biti sastavljene od pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava i javnih vatrogasnih postrojbi
• 40 stalnih lokacija
- najveći dio snaga bit će stacioniran na najosjetljivijim položajima, uz mogućnost pregrupiranja saga i najbrži dolazak na požarišta
• 6 kanadera
- uz četiri postojeća, do ljeta bi trebala stići prva od još dviju tih novih letjelica, koje je Hrvatska kupila. Drugi novi kanader očekuje se u rujnu
• 5 zračnih traktora
- lani su kupljena četiri zrakoplova AT-802 A »fire boss«, a uskoro bi trebao stići peti. Novost je što te letjelice mogu uzimati i morsku vodu, pa ih smatraju malim kanaderima
• 4 helikoptera
- za prebacivanje vatrogasnih snaga i izviđanje na raspolaganju će ove godine biti četiri helikoptera Mi-8 i Mi-171Š
• 1 pilatus PC-9
- koristit će se za izviđanje i nadzor
• 14 posada
• 2 broda
- za prebacivanje vatrogasnih snaga na otoke Vjesnik


Post je objavljen 04.04.2009. u 20:00 sati.