Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Francuska se vratila u Savez

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je danas pred predsjednicima Vlada i država zemalja NATO-a u Strasbourgu da "Francuska ponovno zauzima svoje mjesto u Savezu".

"Mi smo iz iste obitelji, saveznici smo, prijatelji, jednakih uvjerenja", istaknuo je predsjednik Sarkozy na početku sjednice Sjevernoatlanstkog vijeća.

Francuska se povukla iz zapovjednih struktura NATO-a 1966. godine odlukom tadašnjeg predsjednika Charlesa de Gaullea, kojem se nije svidjela američka dominacija u Savezu.

"NATO je organizacija za mir, a ne za rat", rekao je Sarkozy i dodao kako je zajednička francusko-njemačka organiazcija ovoga summita dokaz odanosti miru. Njemačka kancelarka Angela Merkel je dodala da je francusko-njemačko savezništvo jedan od temelja transantlantskog i europskog savezništva.

Sarkozy je potom govorio o Afganistanu i rekao kako NATO "nema pravo izgubiti" u toj zemlji. "Tamo se odlučuje o slobodi u tom dijelu svijeta", rekao je.

Sarkozy je pohvalio novu američku strategiju za Afganistan, a u tome mu se pridružila njemačka kancelarka Angela Merkel. "Afganistan je naše ispitivanje istine", dodala je kancelarka Angela Merkel i nastavila da savez ne smije dozvoliti da terorističke mreže ostanu u toj zemlji.

Nismo protiv Afganistanaca, uz njih smo, naglasila je kancelarka, naglasivši njemačku spremnost da u zemlju pošalje više vojnika, instruktora i novca, ali s krajnjim ciljem "afganizacije" tamošnjih snaga sigurnosti.

Post je objavljen 04.04.2009. u 14:27 sati.