Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/ambientart

Marketing

Stilovi u interijerima

AMBIENTART- Studio za dizajn interijera


Stilovi u dizajnu interijera

Upoznavanje sa razlicitim stilovima u dizajnu interijera moze biti jako korisno u razvoju vlastitog stila. Postoji mnogo razlicitih stilova, a svakom od njih treba pristupiti drugacije, i primjeniti ga u adekvatnom prostoru. Na ovim stranicama navescu nekoliko najobuhvatnijih i najcescih stilova, kao i nacine na koje ih mozete i sami upotrebiti, postujuci zakone sklada i estetike.

Suvremeni stil

tekst sa slikama

Ovaj stil odlikuju jednostavnost, prakticnost, i ravne linije. Neznalice bi ga nazvale „hladnim”, ali on to ne mora biti ukoliko se intervenira toplim bojama, zanimljivim teksturama, i interesantnim detaljima.
Moderan pristup usredocen je prvenstveno na funkciju i izbjegava pretjerano ukrasavanje, koje je ocito u mnogim drugim stilovima. On donosi osjecaj cistoce.
Bazicne boje ovog stila bile bi crna, bijela, siva i drugi neutralni tonovi, koji do izrazaja dolaze kada se pokraj njih kao akcent pojavi neka jarka i cista boja. Ovdje se mozete poigrati sa kontrastima, npr. bojenjem zida u jarku boju koji se nalazi suprotno od zida koji je neutralne boje. Koristenjem novih tehnologija u osvijetljenju, Vas ambijent moze mijenjati boje, i samim tim Vam nikada nece dosaditi. Otvoreni prostori, eventualno pregradjeni kliznim stijenkama su kao stvoreni za ovaj stil, a klizne stijenke mozete nabaviti u svim bojama i dezenima. Olaksavajuca okolnost ovog stila je ta sto mozete opremiti dom namjestajem koji se danas veoma lako pronalazi, a i cijene su pristupacne ukoliko ne birate komade sa dizajnerskim potpisom. Izbjegavajte namjestaj zakrivljenih nogu i takve detalje, posto ce oni naginjati tradicionalnom stilu.
Prozori i vrata su jednostavnih linija i isticu arhitektonski element. Svijetlost je vazna, posto je prozracnost odlika ovog stila. Zavijese su takodjer ravnih linija, bez draperija i namjetljivih ornamenata. Trenutno su moderne trakaste zavijese,( koje propustanjem svijetlosti daju jako zanimljive teksture) ili potpuno ravni zastori.
Bez teksture Vas prostor moze izgledati dosadno, te su one neophodne za upotpunjavanje glatkih povrsina od drva, metala i stakla koje teze dominaciji prostora u modernim intrerijerima. Moderne staklene vaze ispunite razlicitim kamenjem ili biljkama, tepisi od grubih prirodnih vlakana kao sto su juta ili pletena koza dodat ce teksturalni element i toplotu koja je potrebna da bi se postigla ravnoteza.
Savjeti
• Korištenje prirodnih, teksturiranih tkanina (juta, lan, vuna, gruba ili pletena koza).
• Jarke boje razbijaju monotoniju, koristite ih na jednom od zidova, ali tamne boje nemojte koristiti ukoliko vam je prostorija mala.
• Namjestaj geometrijskih oblika.
• Koristite graficke uzorke, ali ne pretjerujte u tome, kako Vam se ne bi zavrtjelo u glavi.
• Suvremeni interijer najbolje funkcionira sa suvremenom arhitekturom. Nemojte sami intervenirati sa ovim stilom ukoliko zivite u starinskoj kuci ili stanu, vec u tom slucaju upitajte strucnjaka za savijet, ili se odlucite za neki adekvatniji stil koji ce se uklopiti u vase zivotno okruzenje. Ovaj savijet vazi i za sve ostale stilove.
Tradicionalni stil

Elegantan i primamljiv, istice fino izradjene detalje i lijepo teksturirane tkanine.
Uz prizvuk nostalgije, on nesumnjivo ostaje najpopularniji u stilovima uređenja danas. Korijeni su mu u ranijim generacijama, sto je ocigledno kada pogledamo interijere tog stila u kojima se nalaze predmeti nasih ili tudjih baka.
Tradicionalni stil osigurava udobnost i ususkanost doma. Namještaj je najčešće konstruiran od tamnog drveta i fino obradjenih detalja, iako ni svjetlije vrste drveta nisu iskljucene, pa cak i kombinacije razlicitih vrsta drveta. Zaobljene linije dosta su ceste. Udobne sofe, naslonjace sa visokim uzglavljem, masivni stolovi, lampe od kovanog zeljeza ili mesinga, stakleni, platneni ili abazuri od porcelana, svijecnaci... Sve nabrojano nesumnjivo ima dusu i neku svoju pricu.Guste zavijese u dva sloja, od kojih je prvi tu da zastiti od pogleda a propusti svijetlost, a drugi sloj je od gusto tkanog materijala koji ce vam osigurati mrak poput zatvorenih zastora ukoliko zelite potpunu intimu. Veliki izbor uzoraka materijala dozvoljen je u ovome stilu. Od floralnih motiva printova, preko toniranih linija i reljefnih tkanina, od damasta do pamuka. Znacajan interijerski detalj ovog stila jeste fini uzorak dekora, koji bi se mogao ponavljati na razlicitim predmetima, u razlicitoj kombinaciji boje. Ipak, nemojte pretjerivati sa bojom, 3 razlicite boje su u potpunosti dovoljne. Mozete samo koristiti razlicite tonove tih boja.
Tamnije boje zidova, kao sto su tamno zelena i tamno crvena dodat ce formalnu crtu ovom stilu, dok ce svijetlije, kao bijela, krem i sl. osvjeziti takav interijer i usmjeriti ga ka suvremenom stilu.
Tradiconalni stil prihvata umjerenu mjesavinu drugih stilova, koji moraju biti koordinirani u tom slucaju.
Savjeti:
• Opći plan trebao bi biti vrlo koordiniran, ali ne odveć uskladjen, posto bi smo time izgubili lijepotu tradicije, koja sama po sebi sadrzi mjesavinu razlicitosti.
• Antikviteti ili reprodukcije antičkih dijela odlicno se uklapaju jer su tipican osvrt na proslost.
• Razmislite o dodavanju nekoliko predmeta suvremenog stila za podsjecanje da ipak zivite u suvremenom svijetu. Na primjer, suvremena neuramljena umjetnička slika koja bojama korespondira sa prostorom moze biti jako primamljiv dio vaseg prostora, koji ce ga sa sigurnoscu ozivjeti.


Stil Azije

Bilo da je Japanski stil koji je miran i minimalistički ili Kineski koji više naginje raskosi, Azijski stil je jedinstven po svojoj pojavi, a ove dvije kulture su imale i najjaci uticaj na njegovo stvaranje. Mir i vitalnost polaznice su u osmisljanju uredjenja interijera ovog stila. Ako je vaš život užurban i želite za unutrašnjost vaseg doma uredjenje koje podstice na mir, taj istočnjački pristup moze biti rijesenje za vas.
Jak naglasak je na redu i miru. Elementi orijentalnog dizajna prozimaju europske stilove vec stoljecima. Taj utjecaj može se vidjeti najcesce na porculanima u plavoj i bijeloj boji, kao i popularnim slikanim tkaninama i grafickim otiscima. Kineski dizajn interijera vrlo je bogat tim grafickim elementima, dok je Japanski stil vise minimalisticki, bez mnogo ornamenata.
Drvo i bambus su materijali koji se koriste u dizajnu interijera azijskog stila. Kada su boje u pitanju, koristite nježnije tonove poput krem bijele, boje kamena, pergamenta ili svijetlo sivu za efekat Japanskog stila. Ukoliko zelite podrzati Kineski stil, koristite tonove dragog kamena kao sto su rubin, safir i smaragd uz ebonovinu (crna). Tretiranje zida Japanskog stila odlikuje jednostavna, ravna obrada, uz eventualne drvene lajsne ravnih linija, poput izgleda paravana. Za kineski pristup probajte neke velike, oslikane panele sa raskošnim prizorima iz prirode ili kineske kulturne povijesti. Podovi su drveni, od bambusa najcesce, a mogu se postaviti obloge od trstike ili plute. Keramika ili poplocavanje kamenom je također opcija.
Savjet:
• Primjenite Japanski stil ukoliko je Vaš prostor okružen suvremenom arhitekturom. Njegov minimalistički pristup pogoduje tom stilu.
.• Azijski efekat postici cete postavljanjem drvenih lakiranih zaslona sa oslikanim kineskim motivima, ili jednostavnim japanskim pregradama sacinjenim od letvica i pergament papira, odnosno lana ili pamuka.
• Prozori su cesto nezaklonjeni u azijskim interijerima. Medjutim, obzirom da vam je privatnost potrebna ukoliko zivite u urbanoj sredini, postavite jednostavne rolo zastore od prirodnih materijala.

Klasičan stil

Vrlo jasan stil koji posjeduje izrazit sklad i dozivljaj gospodskog prostora. Inspiriran je umjetnoscu i arhitekturom starog grčkog i rimskog carstva.Vizualna ravnoteža je ključ dizajna interijera Klasicnog stila. Baziran je na simetriji i ravnoteži. Primarni element u uredjenju jeste pocetna tocka, u odnosu na koju se ostalim elementima postize ravnoteza . Simetrija, luksuzni materijali kao sto su mramor i pozlata, stupovi, anticki kipovi...neke su od odlika ovoga stila. Boje interijera inspirirane su prirodom. Razni zuti, plavi zeleni, braon tonovi, kao i njeznije i prigusenije boje terakote, sive i ruzicaste. Dodavanje crne u akcentima na odredjenim mjestima, istaknut ce karakteristike ovoga stila.
Korištenje klasičnih ukrasa veoma je pozeljno da bi se postigao zeljeni efekat. Zajedničko za grčki i rimski stil jesu kolumne, poprsja i urne. Obelisk i drugi egipatskom kulturom inspirirani dizajnerski elementi takodjer se mogu koristiti. Drevni motiv može biti ubacen u dizajn kroz ukrasni pribor ili kao pažljivo odabrani uzorak tapeta na zidovima, na primjer. Gipsane bordure izvrsno se uklapaju u ovaj stil. Tkanine koje se koriste su elegantne i uzdrzane, bez namjetljivih ornamenata. Pamuk, platno i baršun su uobičajeni primjeri. Ako želite da tkanine budu upecatljivije, odaberite svilu ili taft. Prirodne podnice od drveta, kamena ili mramora najbolje se uklapaju.
Savjeti:
• Neka fokus bude na simetriji. To je ključ i polazna tocka ovoga stila. Neophodna je ravnoteza koju simetrija obezbedjuje.
• Gipsane bordure na zidovima ili stropu, kao i linije neutralnih boja na zidovima ili draperijama.
• Stvaranje geometrijskih uzoraka u podu od kamenih ili mramornih podnih pločica.
• Prekrijte krevet sa velikom tkaninom od prirodnog materijala koja ima isprintan ili tkan klasicni grcki uzorak-meandar na rubovima (vidjali ste ga kao cesti uzorak na modelima modne kuce Versace i njihovim reklamnim kampanjama).
• Kada koristite bijelu boju, neka ona bude prljavo bijela ili svijetla krem, kako bi ugodjaj bio autenticniji. Ukoliko zelite moderniji ugodjaj, cisto bijela doprinet ce tome.Arts & Crafts ili Umjetnost & Obrt

Veoma upecatljiv i prepoznatljiv po svojoj jednostavnosti, funkcionalnosti i strogosti. Ciste forme, ravne linije, odsustvo ornamenata i ukrasa, koristenje prirodnih materijala- odlike su ovog stila. Namjestaj je izradjen od kvalitetnog drveta, izuzetne izrade, sto je i osnovni material ovoga stila.
Drvo je obradjeno tako da do punog izrazaja dodje njegova lijepa struktura, a kada je bojeno, onda je to veoma tankim slojem, kroz koji se nazire struktura drveta. Naglasak je na urednosti, te su posljedica toga ugradbeni ormari, sa mnostvom pregrada i ladica. Prepoznatljivost ovog stila jesu i pricvrstene lajsne duz zidova sa mnostvom drzaca o koje se moze zakaciti sve i svasta, od odece, preko metle i kuhinjskog posudja, do stolica. Lampe su najcesce staklenih abazura, geometrijskih oblika. Ogledala i ramovi slika ravnih su linija, kao i nenamjetljive zavijese. Podovi, osim drvenih, mogu biti i od plocica, ili drugih prirodnih materijala.

Savjeti
• Potražite drveni namještaj koji je ravnih linija i jednostavne izvjedbe. Ukoliko imate prostora za ugradni ormar, umjesto danas popularnih kliznih stijenki, napravite klasicna ormarska vrata u kombinaciji sa vidljivim ladicama. Zasto ne i dvoja vrata razlicitih dimenzija, i nekoliko ladica takodjer razlicitih dimenzija?
• Tepih moze imati jednostavan geometrijski motiv u jarkim bojama. Mozda jedan takav imate na tavanu, od mame ili bake, a niste ni svjesni toga. Kao uzorak mogu se pojaviti i stilizirani etno motivi.
• Odaberite paletu smedjih tonova za autentičniji izgled.
• Tiffany lampe se odlicno ovdije uklapaju, pogotovo ako imaju trokutni ili cetvorokutni uzorak. Od ostalih dekorativnih stvari, postavite samo one koje imaju upotrebnu namjenu.
Ladanjski stil

Opušten, ugodan i nostalgican. Njegova zastupljenost može biti od vikend kucice na selu, do elegantnih gradskih stanova sagradjenih prije 30-ih godina 20 stoljeca (u novijoj gradnji ovom stilu nije mjesto) .Ovdje je sve posvijeceno udobnosti. Naglasak je na prirodnim materijalima, vedrim bojama, rucno izradjenim detaljima i namjestaju na kome se vidi pecat proteklog vremena.
Paleta boja može varirati, ali ladanjski stil uzima inspiraciju iz okolnog krajolika prirode. Zato cete cesto vidjeti boje prirode i cvijeca, kao sto su zelena, crvena i ruzicasta, plava, krem i bijela.
Materijali i teksture su kao i u drugim stilovima, kljucni. Neravne površine drva, pleteno pruće, kovano željezo, kamen, lončarija, i drugi prirodni materijali. Cvjetni uzorci materijala od jednostavnih tkanina, poput pamuka i lana doprinose neformalanosti ovog stila. Ukoliko zelite sofisticiraniji izgled, mogu se koristiti svila ili damask. Iako je smisao ovog stila tradicija, on ne mora biti tipicno „starinski” i namjestajem masivan stil. Kao podgrupa postoji Francuski ladanjski stil koji je nesto sofisticiraniji . Poenta je da se starinski elegantan namjestaj dobro iskombinira sa zanimljivim tkaninama cvijetnog ili linearnog uzorka i isto tako zanimljivim detaljima. On ne smije biti strog, vec leprsav i mastovit, i da odaje utisak kako se na stvaranju interijera radilo dugi niz godina.
Savjeti:
• Izmiješajte cvjetne uzorke sa linearnim ili kariranim kada su u pitanju presvlaske jastuka i tapaciranog namjestaja. Nemojte se opterecivati zakonom da se dva razlicita uzorka ne slazu medjusobno, posto u ovom stilu takav zakon ne egzistira.
• Koristite zavjese kako bi se u utisku omekšale ravne linije prozora.
• Nabavite razlicite komade stilskog namještaja i rucno radjenih sitnica kao sto su vaze, figure, sl. Preuredite stari drveni namjestaj koji vec posjedujete.
• Namjestaj od iverice ravnih linija mozete obojati u bijelo ili neku pastelnu boju, nalijepiti ukrasne lajsne i oslikati ga cvijetnim motivom po svojoj zelji.
• Prirodni podovi (kao drvo) najbolje se uklapaju. Mozete postavljati i sagove koji se dezenom uklapaju u stil, ali nemojte birati prevelike, kako bi se drveni pod i dalje video, sto doprinosi utisku slojevitosti.
• Mozete postaviti zidne lajsne na mjestima gdje se stolice oslanjaju o zid, to ce doprineti upecatljivosti ovoga stila, a i prakticno je rijesenje od habanja zidova.


Art Deco

Ukoliko trazite jedinstveni stil kaji je istovrijemeno klasican i retro, onda cete se pronaci u stilu Art deco, koji spaja elemente antičke kulture sa preciznim elementima iz 20-ih i 30-ih godina proslog stoljeca, kada je pocelo doba strojarstva. Interijeri u Art deco stilu imaju jedinstven izgled. Vi možete koristiti elemente ovog stila da definirate zivotni prostor koji ce dobiti izrazitu osobnost
. Art Deco pokret se istaknuo u prvoj polovici dvadesetog stoljeća, posebno između dva svjetska rata. Imao je značajan utjecaj na mnoge aspekte umjetnosti i kulture, uključujući arhitekturu i dizajn interijera. Art Deco dizajn kombinira neke elemente iz antičke kulture sa modernim, “Machine Age” izgledom.
Jedan od najpoznatijih primjera Art Deco arhitekture je Chrysler zgrada u New Yorku. Na vrhu ove zgrade nalaze se stilizirani suncevi zraci, koji se cesto srecu kao uzorak ovoga stila. Pored toga, tu su i elementi aerodinamičnog oblika, geometrijskog, ali i oni zakrivljenih linija. Koriste se nehrđajući čelik i staklo kao osnovni elementi dizajna interijera. Kada je riječ o paleti boja, Art Deco stil prilično je univerzalan. Za klasičniji izgled pokušajte sa paletom boja usmjerenom na crnu, krem, smedju i slicne tonove. Da biste postigli više suvremenosti, koristite se socnijim bojama.
U Art Deco dizajnu vaznije je da su oblici i materijali ispraceni, nego sam odabir boja. Retro oblici i detalji koji su tako dizajnirani baza su za sve ostalo.
Savjeti:
• Stilizirani zraci sunca kao motiv na zidu ili podu, ili dekorativno zidno ogledalo na primjer.
• Aerodinamičan namještaj kao sto je sofa, ili stolic za kavu. Furnirano drvo takodjer je uklopljivo u ovaj stil, pa cak i komadi namjestaja od iverice.
• Detalji ovalnih formiTropski stil

Ukoliko volite izgled egzoticnih toplih krajeva, sigurno ce Vam odgovarati provodjenje vremena u prostoru koji je uredjen u ovom stilu. Takav interijer uklopit ce se u vecinu danasnjih prostora, posto unosi svjezinu, a nema odrednicu vremena, tako da nikada nece biti demode i nepraktican za stoljece u kojem zivimo. On ističe prirodne teksture i jednostavnu, opuštenu atmosferu.
Pogledajte forografije tropskih destinacija, i sigurno cete osjetiti inspiraciju koja ce vas odvesti na pravi put prilikom preuredjivanja. Razmisljajte o tome sto bi ste radili da se tamo nalazite, i kakav je nacin zivota ljudi koji zive u takvom okruzenju.
Za polaznu tocku uzmite neku neutralnu boju, posto ce kasnije uslijediti vatromet jarkih akcenata kao sto su boje tropskog voca, mora, palmi i sunca. Zidovi bojeni u pjescane tonove ili bijelu boje mogu biti dobar izbor za prizvuk plaže, pa cak i foto tapet na suprotnom zidu sa motivom mora. Ukoliko ste spretni, umjesto tapeta mozete i oslikati taj zid. Cilj je da se ovdje uspostavi svjetla i živahna atmosfera. Drugi pristup moze biti koristenjem toplijih boja ako biste željeli orijentirati Vaš tropski interijer prema nekom drugom egzoticnom, „zacinskom” otoku kao sto su otoci Istocne Indije. Zidovi bojeni u boju cimeta ili muškatnog oraščića, na primjer, mogu biti savršen izbor. Za naglašavanje boje pokušajte sa tonovima dragulja kao sto je smaragd. Teksture i drvo igraju veliku ulogu u dizajnu interijera tropskog stila. Tkani elementi poput ratana (namjestaj ispleten od pruća) odlično funkcioniraju. Tikovina i bambus takodjer ce odigrati znacajnu ulogu.

Kada odabirate tkanine, neka budu od vlakana poput pamuka, lana i svile. Dok zamisljate ili gledate slike tropskog ambijenta, vjerovatno vidite i leprsave polu prozirne zastore? Oni su neizostavni element ovog stila. Koristite gaze velikih dimenzija umjesto zavijesa, ili ih okacite za strop iznad kreveta, tako da slobodno padaju i cine baldahin. Ukoliko je Vas prostor otvoren, takvim tkaninama (a zasto ne i svilenim) mozete postici odvajanje dvije prostorije. To potiče jednostavan, veseo ugođaj. Na prozore, umijesto zavijesa, mozete staviti i rolo zasjenjivace od bambusa, a detalji od bambusa trebali bi se cesto pojavljivati u vasem interijeru, od podnica, preko ukrasa, do setova za jelo.
Tropsko bilje i cvijeće, kao na primjer palme i orhideje, svakako se trebaju naci u vasem domu. Ukrasi oblika koralja, skoljki, kamencica...Ako želite ići na potpuni dozivljaj, dodajte drvene grede u intervalima preko stropa, ili prekrijte strop potpuno sa rolnama bambusovog siblja ili trstike, koje se lako mogu nabaviti kod nas, a prodaju se kao rolne za ogradjivanje.

Savjeti:
• Drveni ili popločani podovi izgledaju najbolje u tropskim interijerima. Koristite prirodne tkanine kao prekrivace.
• Ventilator na stropu doprinosi tipicnom tropskom ugodjaju, a iznenadit cete se kako je koristan u ljetnjim mjesecima.
• Kao stol za kavu mozete koristiti lakirano deblo stabla, a na njega postavite tropsko voce kao sto je ananas, avokado, papaja, banane,...
• Ako jos i nabavite neku tropsku pticu i postavite je uz vasu veliku palmu, prijatelji ce poceti kod vas da dolaze na godisnji odmor.Rustični stil

Izgled ovog stila je toplao i opušten, ističe nerafinirane, prirodne elemente koji zajedno daju dojam udobnosti. On posebno pogoduje ruralnim prijedelima šumovitih planinskih regija, jer taj stil uzima svoje nadahnuće iz neobuzdanih krajolika.
Drvo je osnovni element ovog stila, i najbolje je ono na kome se vidi sto vise cvorova, sto donosi dojam rustike. Ukoliko imate prostora i dovoljnu visinu, drvena galerija je jako dojmljivo i prakticno rijesenje. Na nju mozete smjestiti deo za spavanje, ili pak radni prostor. Siroki brodski pod je takodjer primjenjen u ovom stilu za sobe, kuhinje, pa zasto ne i kupaonice.
Kamin je element koji je skoro pa neophodan za postizanje potpunog ugodjaja, a najbolji je ako je sacinjen od grubo klesanog kamena. Kamenom mozete obloziti i neki od zidova, a koristiti ga i u kupaonici.Oblozite i neke prostorije kamenim plocicama, kao alternativu za brodski pod od sirokih dasaka.
Metalne lampe, mesingane ili zeljezne, ramovi i ostali dekorativni elementi trebali bi biti kvalitetne izrade, obzirom da ovaj stil promovira kvalitetu i ne preteranu obradu prirodnih materijala. Kolekcije razlicitih starinskih figurica, posudja i vaza mogu biti jako ljupki detalji u ovakvom okruzenju. Kada je riječ o bojama, koristite zemljane tonove kao sto su braon, oker, terackta i priguseni tonovi crvene i zelene boje. Ako želite dodati malo svjetliju boju, neka se ona pojavi na zavijesama, dijelovima namjestaja i detaljima.
Tkanine i presvlake takodjer bi trebale odražavati jednostavnost. Osnovni, prirodni materijali poput pamuka, jute, lana, koze i vune su ono sto vam u ovom slucaju treba. Dezeni ne bi trebalo da su naglaseni i u velikoj kolicini, iako malo linija i kariranog uzorka nije na odmet. Vuneni debeli tepih, sjedalice presvucene kozom, po koja velika rucno radjena svijeca, i vas rustikalni dom disat ce punom snagom. Rustični dizajn interijera je savršen stil i izbor ako želite stvoriti neformalan, jednostavan dnevni prostor koji je u kontaktu s prirodom.

Savjeti:
• Postavljanjem velikog drvenog uzglavlja kreveta , dobit cete “rustikalnu postelju”
• Ukoliko su vase bake ili roditelji stavljali lamperiju na zidove i stropove (to je 70-ih godina proslog stoljeca bilo moderno u nekim domovima), a vi je jos uvijek niste skinuli, zadrzite je, posto imate osnovicu za dalje interveniranje u ristikalnom stilu.


Stil Toskane

Ovaj stil odlikuje bogata paleta boja, teksturisani zidovi i podovi, sto zajedno formira umirujuć i udoban ambijent. Toskanski dizajn interijera svoju inspiraciju crpi iz ladanjskih kuca brdovitih toskanskih krajeva, u zemlji vina Italiji. Te seoske kuce su tradicionalno izradjene od lako dostupnih materijala kao sto su slama, vapno, glina i drvo.
Boje u prirodi su boje ovog stila. Lila kao lavanda, suncokret žuta, duboko crvena, narančasta, njezno zelena, azurno plava kao nebo, zatim tonovi od cisto bijele do blago zute boje.
Zidovi toskanskog stila mogu biti oblozeni opekom, drvetom, ili grubo malterisani. Zidne boje su prirodne nijanse, u tonovima kamena i gline, od boje senfa do crvene..
Kao i zidovi, podovi ukazuju na ladanjski stil. Keramicke pločice, u nijansama ružičaste, boje meda, ili tamno smeđe, uobičajene su. Drveni podovi i parketi cesto su tretirani bijelom bojom, neravnomerno, kako bi se postigao izgled starine. Prirodne asure ili orijentalni, turski, indijski tepisi preko drvenih podova su takodjer dobrodosli.
Rasvjeta je važna za ovaj izgled. Prirodna svijetlost je potrebna ovakvim interijerima, tako da su zavijese od laganih materijala, koje sluze za postizanje sijene, a ne za zamracivanje. Svjetiljke trebaju biti nenamjetljive, najbolje stolne, koje prave atmosferu romantike. Svijecnaci doprinose atmosferi, narocito ako su od kovanog zeljeza.
Tkanine koje se koriste su pamuk i čipka. Cvijetni uzorak je takodjer veoma cest. Čipkom ukrasite zavjese, stolnjake i jastucnice. Boje i ovdje su lavanda, senf, crvena, boja visnje, bijela...
Namještaj je rucno izradjen, od drveta, rezbaren, ili od kovanog zeljeza sa zavijenim krajevima. Drvene kutije za skladistenje su sa motivima iz regije kao sto su kukuruz, masline, lavanda, mirta, pa i muzickim prizorima. Veliki ormari takodjer imaju ove motive. Budući da je kuhinja bila središte aktivnosti u seoskim kućama, ukoliko ste i Vi ljubitelj ove prostorije, a imate dovoljno prostora, veliki drveni trpezarijski stol ravnih linija u kombinaciji sa slicnom kuhinjom, dat ce vam pravi dozivljaj Toscane. Ukoliko o strop objesite I svijeze zacinsko bilje, te radnu plohu oblozite plocicama, imat cete najromanticniju kuhinju na svijetu. Stolice Vam ne moraju biti iste. Neka jedna bude drvena, druga zeljezna ili od pletenog pruca. To daje neodoljivi sarm interijeru.
Dekoracije koje se koriste trebalie bi biti jednostavne i korisne. U izvornom obliku, seoska kuća imala je malo novca za nepotrebne predmete. Bogate boje zidova, grncarija, sjajni bakarni lonci, prirodnie košare, drvene bukare i zeljezni stalci za vino su uobicajeni.
Toskanski stil u uredjenju interijera je odličan izbor za kuhinju, spavaću sobu ili blagovaonicu. Kombiniranjem prirodnih materijala, zemljanih boja i jednostavnih linija, ovaj stil će vaš dom pretvoriti u veselo, sunčano utočište.

Stil 50-ih godina

Ovo je vrlo zabavan stil, pun jasnih boja i umjetnih materijala. Iako je retro, djeluje moderno. To je kombinacija sofisticiranih i zabavnih elemenata koji su razlicitih proporcija i oblika. Idealno pristaje u novogradnjama gradjenim od 50-ih godina proslog stoljeca do danasnjeg vremena. Krom i kožne sofe, zidni satovi oblika atoma i stolovi oblika ameba...sve je „pomereno i ludo”.
Stil 50-ih najbolje se uklapa u otvoren prostor sa jednostavnim, čistim linijama, bez drvene stolarije, i sa obiljem prirodne svjetlosti. Za postizanje ovakvog ugodjaja nije Vam potrebno bogatstvo. Obojite zidove u bijelu boju, neki od njih moze biti i u jarkoj, cistoj boji. Upecatljiv tapet sa krugovima, na primjer, moze zamijeniti boju na jednome zidu. Okacite na njih uokvirene plakate, reklame i isjecke iz stripova. Prekrijte pod etisonom od zida do zida. Kombinacija crnih i bijelih plocica je takodjer dobrodosla. U dnevnom boravku na njih mozete postaviti crveni, plavi ili zuti tepih sa klasicnim geometrijskim motivom tih godina, a u kuhinji cak i linoleum. Unesite stol kromiranih nogu, i detalje u crvenoj, limun zutoj ili plavoj boji. Namjestaj od iverice, lakiranog medijapana, sper ploce ili plastike pristupacnih je cijena i lako se nalazi u trgovinama. Retro aparati u doprinet ce isticanju ovog stila.
Danas se moze kupiti mnostvo kopija dizajnerskog namjestaja iz tog vremena. Dovoljna je jedna upecatljiva fotelja u Vasem dnevnom boravku, da bi se skrenula paznja na ovaj stil, kao i nekolicina detalja kao sto su retro satovi, samostojeca vijesalica za kapute, podne lampe, žičane skulpture, i velike pepeljare od keramike u zelenoj ili narancastoj boji.

AMBIENTART- Studio za dizajn interijeraPost je objavljen 04.04.2009. u 14:52 sati.