Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Mesić i Sanader stigli na NATO-ov susret na vrhu

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader stigli su u danas u njemački grad Baden Baden, jedan od gradova u kojem se održava summit NATO-a na kojem će Hrvatska prvi put sudjelovati kao punopravna članica.

Predsjednik Mesić bit će na radnoj večeri koju za predsjednike država i vlada članica priređuju domaćini susreta - njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Time službeno počinje 23. summit Sjevernoatlantskog saveza kojim će se obilježiti 60. obljetnica njegova osnutka.

Mesić će se u toj prigodi obratiti čelnicima NATO-a, prvi put kao predsjednik jedne od 28 savezničkih zemalja.

Očekuje se da će se predjsednik hrvatske države zahvaliti na prijamu u NATO i izraziti spremnost da Hrvatska, sada kao punopravna članica, pridonese zajedničkim ciljevima i misijama Saveza.

Prije radne večere Mesić i Sanader, zajedno s ostalim čelnicima zemalja članica, nazočit će kulturnom programu koji priređuju domaćini kancelarka Merkel i predsjednik Sarkozy.

Sutra, drugi dan susreta, glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer otvorit će sastanak Sjevernoatlanskog vijeća (NAC) i prigodnim riječima pozdraviti čelnike dviju novih članica, Hrvatske i Albanije.

Nakon toga će se čelnicima Saveza obratiti kancelarka Merkel i predsjednik Sarkozy, a potom će Barack Obama, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, koje su depozitar Washingtonskog ugovora, pozdraviti dvije nove članice i uručiti kopije ugovora predsjednicima i premijerima Hrvatske i Albanije.

Time će se prigodno zaželjeti dobrodošlica u NATO Hrvatskoj i Albaniji koje su punopravnim članicama postale 1. travnja.

Post je objavljen 03.04.2009. u 17:06 sati.