Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/framaruzici

Marketing

Četvrta obljetnica smrti Ivana Pavla II.

Papa Benedikt XVI. tijekom opće audijencije srijedom zagarantirao je molitvu za beatifikaciju, odnosno skoro proglašenje blaženim pape Ivana Pavla II. Riječi pape Ratzingera odražavaju osjećaje brojnih vjernika iz svih krajeva svijeta. Svjedočanstvo te ljubavi prema papi Wojtyłi brojna su slavlja koja se ovih dana održavaju njemu u spomen, a povodom četvrte obljetnice smrti.

Pročelnik Kongregacije za proglašenje svetih nadbiskup Angelo Amato osvrnuo se za Radio Vatikan na sam proces koji vodi prema beatifikaciji Ivana Pavla II. Prije svega je napomenuo kako se postupak jako ubrzao nakon što ga je 9. svibnja 2005. godine Benedikt XVI. oslobodio od vremenske odredbe od pet godina predviđene za početak postupka.

Na pitanje možemo li ubrzo očekivati beatifikaciju Ivana Pavla II., nadbiskup Amato je naglasio kako, budući da je riječ o postupku vezanom uz tako poznatog i voljenog Papu, brzina obvezuje na veliku metodološku pozornost i točnost u sadržajima, te na poštivanje predviđenih postupaka. Brzina ne znači naglost i površnost, nego naprotiv, ona uključuje brižljivost i profesionalnost, istaknuo je nadbiskup Amato.

Biskupijski postupak je završio u svibnju 2007. godine te je tako u studenome 2008. bilo moguće predati Kongregaciji za proglašenje svetih takozvanu Poziciju. Nakon što ju pregledaju stručnjaci teolozi, kauza će prijeći na mišljenje redovitoj skupštini kardinala i biskupa, kako bi na koncu došla do odluke Benedikta XVI. o dekretu kojim sluga Božji postaje 'časni'.

I čudo je također podvrgnuto vrlo pozornom postupku koji se sastoji od nekoliko dijelova: od mišljenja dvaju medicinskih vještaka, zajedničkog ispitivanja Liječničkog savjeta, zatim provjere teologa, te redovite skupštine kardinala i biskupa. Rezultat se potom podnese Papi koji donosi konačnu odluku.

Kada se završi cijeli taj postupak, a upravo iz poštovanja prema velikom liku sluge Božjega on treba biti obavljen na posebno brižljiv način, moći će se razmišljati o mogućem datumu beatifikacije, napomenuo je nadbiskup Amato.


Radio Vatikan / Križ života

Post je objavljen 02.04.2009. u 18:52 sati.