Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Hrvatska od danas članica NATO saveza

Danas će se u američkom State Departmentu održati svečanost predavanja hrvatskog ratifikacijskog dokumenta čime će Hrvatska postati punopravna članica Saveza i kao takva će sudjelovati na sastanku na vrhu, NATO summitu u Strasbourgu i Kehlu. Dokument će predati hrvatska veleposlanica u Washingtonu Kolinda Grabar-Kitarović.

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer uputio je jučer hrvatskom ministru vanjskih poslova i europskih integracija Gordanu Jandrokoviću pismo kojim je službeno pozvao Hrvatsku da pristupi Sjevernoatlantskom savezu. Tijekom susreta na marginama Međunarodne konferencije o Afganistanu u Den Haagu, Scheffer je ministru Jandrokoviću i čestitao na postignutom cilju.

Kronologija hrvatskog pristupa NATO savezu počinje u proljeće 1994. godine kada je hrvatsko izaslanstvo boravilo u sjedištu NATO-a u Bruxellesu i tom prigodom izrazilo želju za sudjelovanjem u Partnerstvu za mir.
U Tirani 2. svibnja 2003., ministri vanjskih poslova Albanije, Hrvatske, Makedonije i Sjedinjenih Država potpisuju Američko-jadransku povelju kojom su se Sjedinjene Države obvezale da će Hrvatskoj, Albaniji i Makedoniji pomagati u pripremi ulaska u savez.
U studenome 2006. godine na summitu u Rigi deklaracijom je zaključeno da se na idućem summitu, 2008. u Bukureštu, u članstvo NATO-a pozovu one zemlje koje ispunjavaju standarde i mogu pridonijeti euroatlantskoj sigurnosti i stabilnosti. Jedna od njih bila je i Hrvatska, koja je, zajedno s Albanijom, na summitu u Bukureštu i dobila pozivnicu 3. travnja 2008. godine.

U Bruxellesu je 9. srpnja 2008. godine 26 veleposlanika zemalja članica NATO-a potpisalo protokol o proširenju Saveza na Hrvatsku i Albaniju. Time su predstavnici tih dviju zemalja mogli sudjelovati na gotovo svim sastancima Saveza.

Uslijedio je proces ratifikacije u zemljama članicama NATO-a koje su svoje ratifikacije zatim poslale u Washington jer je NATO savez i osnovan u tome gradu 1949.godine. Danas Republika Hrvatska, zajedno s Albanijom, postaje punopravna članica Sjevernoatlanske organizacije. Time je ostvaren jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva Republike Hrvatske.

Post je objavljen 01.04.2009. u 10:49 sati.