Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO: Scheffer ubrzo šalje pozivno pismo Hrvatskoj i Albaniji

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer dobio je obavijest američkog State Departmenta da su sada sve zemlje članice NATO-a predale ratifikacijske instrumente u Washington i uskoro će poslati pozivno pismo Hrvatskoj i Albaniji da se pridruže Sjevernoatlantskom savezu, potvrđeno je sinoć HINA-i iz Schefferova ureda za odnose s javnošću.

"Možemo potvrditi da su Sjedinjene Države obavijestile glavnog tajnika o predaji svih ratifikacijskih instrumenata i on će ubrzo poslati pozivno pismo Hrvatskoj i Albaniji", rečeno je HINA-i u uredu NATO-a za odnose s javnošću.

Glavni tajnik NATO-a je u ponedjeljak u izjavi za HRT (slika) rekao da mu je "privilegij napisati službeno pozivno pismo i da će učiniti to biti vrlo, vrlo brzo čim dobije službenu obavijest" od Sjedinjenih Država.

State Department je depozitar Washingtonskog ugovora.

Nakon što glavni tajnik službeno pozove Hrvatsku i Albaniju da se pridruže, preostaje još da one predaju State Departmentu svoje ratifikacijske instrumente i od toga trenutka postaju punopravnim članicama NATO-a.

Hrvatski je sabor na svojoj sjednici 25. ožujka ratificirao Washingtonski ugovor i sada se čeka samo formalni poziv glavnog tajnika, nakon čega Hrvatska predaje svoje ratifikacijske instrumente i postaje punopravnom članicom.

Post je objavljen 31.03.2009. u 08:48 sati.