Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Državni odbor: Hrvatska na summitu NATO-a punopravna članica

Sve zemlje članice NATO-a obavile su svoj dio posla glede procedure ratifikacije hrvatskog članstva u Savezu, a Hrvatska će ovaj tjedan riješiti svoj preostali formalni dio i na summitu ovoga vikenda sudjelovat će kao punopravna članica, izjavio je danas u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nakon sastanka Državnog odbora za članstvo RH u NATO-u.

"Sve zemlje obavile su svoj dio posla i možemo reći da Hrvatska rješava ovaj formalni dio i postaje članicom", rekao je Mesić dodajući da je "trud uspio i da nas NATO Savez prihvaća kao svoju članicu".

U radu Državnog odbora za članstvo RH u NATO-u sudjeluju predsjednik Mesić, premijer Ivo Sanader i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić.

"Nama je posebno drago da Hrvatska pristupa Savezu baš na dan kada se obilježava 60. obljetnica vojno-obrambenog saveza i saveza zemalja koje dijele iste zajedničke demokratske vrijednosti", rekao je Sanader nakon sastanka.

Summit NATO-a održat će se 3. i 4. travnja u Strasbourgu i Kehlu.

Najavio je da će se ulazak Hrvatske u NATO savez prigodno obilježiti 7. travnja. Prvo će biti svečano podizanje hrvatske i albanske zastave pred sjedištem NATO-a u Bruxellesu, a istoga dana poslijepodne zastava NATO-a bit će podignuta pred hrvatskim Ministarstvom obrane. Istog dana navečer održat će se i prigodna akademija u HNK-u.

Mesić i Sanader sudjelovat će na summitu u Strasbourgu i Kehlu na kojemu se obilježava i 60. godišnjica postojanje te organizacije.

Na pitanje novinara hoće li i kako Hrvatska odgovoriti na poziv američkog predsjednika za jačim angažmanom partnera u Afganistanu, Sanader je rekao da Hrvatska tijekom ove godine povećava broj vojnika s 280 na 300 "i to je naš doprinos".

Što se tiče sudjelovanja u međunarodnim misijama, Hrvatska će procijeniti prema svojim mogućnostima, rekao je Mesić.

"Dakle, kada se god bude razgovaralo o tome gdje i s kojim snagama Hrvatska treba sudjelovati mi ćemo to razmotriti i autonomno donijeti odluku".

Svojevremeno se spominjalo u javnosti da bi Hrvatska mogla prevoditi jedan pokrajinski tim za obnovu u Afganistanu, ali to je još uvijek ideja koja se razmatra s članicama NATO-a.

"U tim konzultacijama se pokazalo prije nekoliko mjeseci da možda nije potrebno ići na takav korak, sada ćemo nastaviti konzultacije pa ćemo vidjeti", rekao je Sanader.

Post je objavljen 30.03.2009. u 13:54 sati.