Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mladenbarbin

Marketing

Tramvaj zvan – čežnja

Tramvaj zvan – čežnja
Ateizam ima obilježja religije jer počiva na čvrstoj ,nepokolebljivoj vjeri kako razloga za teizam – nema .I jedan i drugi fenomen ljudske misli apsolutno su isključivi jer tako i mora biti .Kompromis nije moguć jer nikom nije prihvatljivo polovično rješenje .Kod teista je u uporabi izričaj ; praktični vjernik a ja predlažem izričaj ; praktični nevjernik .Pojasnit ću .Uzmimo primjerice gospodina Zvonimira Čička i s druge strane palete gospoju Genov . Gospodin Čičak se izjašnjava kao „ praktični vjernik“ dok bi ja za gospoju Genov uveo izričaj ; „praktični nevjernik“ jer oboje nedjeljom u crkvi ili pred njom prakticiraju vjeru odnosno vjeru u nevjeru .No kako bilo ,čini se kako je ateizam u Hrvata u ozbiljnoj krizi na što ukazuje infantilnost poruke koju su htjeli vozati zagrebačkim ulicama .Kako se ateizam (neopravdano )večma pripisuje intelektualnoj eliti to još više čudi posvemašnja odsutnost duha u poruci ; bez Boga -bez gospodara .Je li i to jedan od oblika čuvene „hrvatske šutnje“ ? U nedostatku svježih ideja naši „inteligenti“ recikliraju potrošene pa su poput žabe koja je u basni digla nogu vidjevši kako konja potkivaju .Nedostatak lucidnosti očituje se ( posljedično ) i u sve večoj agresivnosti što bi trebalo polučiti pojačanom skrbi za to plačenih državnih službi jer poznato je iz povijesti kako su „ljevičari“ laki na okidaču , iako se ne treba bojati da će -„ubiti Boga“. Intrigantno je kako su i teizam i ateizam po svojim akterima zastupljeni pretežno po – ženama pa je lako uočiti kako je i u crkvama a i pred njima ponajviše – žena .To je vrijedno promišljanja !
U cijeloj povijesti žena nije bila u težem položaju ,punom paradoksa .Što ih više „oslobađaju“ to su porobljenije .Zarobljene ultimativnom „karijerom“ , lažnom „slobodom“ oslobođenog libida ,svjetlima opskurnih pozornica ,plastičnom kirurgijom koja od njih pravi androide ,diktatom sumanute – protuprirodne mode tjerane na glad i žeđ .....itd. a na kraju svega od njih se očekuje ono esencijalno ,a to je materinstvo bez kojeg sve skupa nema nikakvog smisla .Upravo to –materinstvo – koje joj pokušavaju na sve moguće naćine obezvrijediti i ispljuvati .Suicidalno – zar ne ? Treba pojmiti kako su „sexsualnu revoluciju“ potaknuli muškarci-ateisti ne bi li sex iz sfere ljubavi premjestili u sferu fiziološke potrebe i time srušili prirodne ,urođene ženske barijere .Ne samo što su time unakazili ljepotu tjelesne ljubavi već su zadali i smrtni udarac kulturi koja je prerasla u svoj antipod a što je kulminiralo pojavom Sarah Kane a i kod nas se ta dekadencija očituje preko aktera kakvi su Matanović i Frljić primjerice , koji svoju estetiku manifestira nabacivanjem komada mesa . Može li se iz ovog,današnjeg ,bolesnog ,rakursa spoznati velićina tridesetgodišnjeg krvarenja Grka pod zidovima Troje .Kakvog danas smisla ima monument kakav je prića o vitezu duga nosa ili Romeu i Juliji. Jer čemu patiti uzdišući pod balkonom kad su ulazna vrata širom otvorena ,mama i tata u „šopingu“ a braća u kladionici ili bleje pred ekranom računala .A ne računaju ništa .Tko uopće mari ako je Romeo pijan i nosi cijeli spektar hepatitisa ?? Revolucija koja je urodila polucijom koja je sama sebi svrha i cilj . Bijedno ! Čovjeka nedostojno !
I sad , umjesto borbe za povrat dostojanstva ženi borbene se ateistkinje bore za mogućnost što dubljeg uranjanja u blato ,i zapravo ,ukidanje ženstvenosti . Zato nije teško povjerovati kako iza svega toga stoje frustrirani muškarci koji iz nekih čudnih pobuda zapravo – mrze – žene.
A meni ostaje žal za onim nekadašnjim plavim zagrebačkim tramvajima čiju jednostavnu ljepotu tek sada, u ovo nakaradno doba - spoznajem .

Mladen Šepić – Barba , Vrbovsko


Post je objavljen 30.03.2009. u 13:12 sati.