Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO pozdravio slovensku ratifikaciju pristupa Hrvatske NATO-u

NATO je pozdravio u petak konačnu slovensku ratifikaciju Pristupnog protokola za ulazak Hrvatske u Sjevernoatlantski savez te je iz Brusselsa priopćeno kako su uvjereni da će Hrvatska i Albanija moći postati članice Saveza na njegovu summitu idući tjedan, kao što je i bilo predviđeno.

Glasnogovornik NATO-a James Appathurai je izjavio da je to "dobar razvoj događaja". "Mi smo uvjereni da će i Albanija i Hrvatska moći zauzeti svoje punopravno mjesto u NATO-u na summitu, a to svi mi kao NATO obitelj s veseljem očekujemo", rekao je.

Predsjednik slovenskog parlamenta Pavel Gantar u petak je potpisao Zakon o ratifikaciji Pristupnog protokola za ulazak Hrvatske u NATO savez, a nakon njega to je odmah učinio i slovenski predsjednik Danilo Tuerk.

Time su stečeni svi uvjeti za konačnu ratifikaciju Protokola, što omogućuje da Slovenija pravodobno svoj ratifikacijski dokument pošalje vladi SAD-a kao depozitaru Sjevernoatlantske povelje, kako bi Hrvatska na summitu organizacije idući tjedan mogla sudjelovati kao punopravna članica.

Zakon o ratifikaciji Pristupnog protokola za ulazak Hrvatske u NATO slovenski je parlament ratificirao prije mjesec i pol dana, ali postupak nije bilo moguće izvesti do kraja zbog incijative da se parlamentarna ratifikacija ospori na referendumu.

Post je objavljen 28.03.2009. u 10:39 sati.