Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Slovenija se nikad nije žalila na zapovjedno mjesto Hrvatske u NATO-u

Slovenija se nikad nije žalila ni na jedno mjesto Hrvatske u NATO-u i dezinformacija je da je zbog slovenske pritužbe Hrvatska izgubila mjesto u zapovjednoj strukturi NATO saveza, rekli su danas u Zagrebu vojni predstavnik Hrvatske pri NATO-u general bojnik Drago Lovrić i predsjedavajući vojnog odbora NATO admiral Giampaolo Di Paola.

Jedan hrvatski dnevni list u četvrtak je objavio kako je Hrvatska izgubila formacijsko mjesto brigadnog generala u jednom od NATO-ovih zapovjedništava, zbog toga što se na to navodno žalila Slovenija.

"Slovenija se nikad nije žalila ni na jedno mjesto Hrvatske i Hrvatskoj nije odbijeno niti jedno mjesto, već je dobila svoj položaj u strukturi NATO-a", rekao je u odgovoru na novinarsko pitanje general bojnik Lovrić na konferenciji za novinare organiziranoj prigodom posjeta Di Paole Hrvatskom vojnom učilištu.

"To (da se Slovenija žalila) je dezinformacija. Proces usuglašavanja za to mjesto nije završen, on traje, ali nije bilo ni govora o tome da se Slovenija žalila", kazao je Lovrić, ponovivši još jednom da je riječ "o dezinformaciji".

"Mogu potvrditi riječi general bojnika Lovrića, jer sam i sam odgovoran za to područje - nije bilo nikakvih pritužbi. Informacija (o tome da se jedna zemlja članica žalila na drugu) apsolutno ne odražava stvarnost NATO-a. U svemu surađujemo i zajedno ćemo postići dogovor", kazao je admiral Di Paola.

Načelnik glavnog stožera OSRH general zbora Josip Lucić rekao je kako Hrvatska može biti ponosna na činjenicu da ulazi u jednu od najvažnijih organizacija svijeta, jer će time ostvariti mnogo viši stupanj sigurnosti svojih građana.

U NATO savezu "traže najbolja rješenja i uvijek se uvažavaju interesi svih članica" rekao je general Lucić.

Talijanski admiral prije toga je činjenicu da će Hrvatska na summitu NATO koji se za tjedan dana održava u Strasbourgu i Kehlu postati punopravnom članicom ocijenio velikim ostvarenjem zemlje Oružanih snaga RH i hrvatskog naroda.

Ustvrdio je kako je Hrvatska posljednjih 10 godina bila iznimno dobar partner NATO-u, "neizmjerno pridonijevši djelovanju Saveza, osobito - iako ne jedino - u Afganistanu".

"Važnost Hrvatske, ali i odgovornost koja uz nju ide, postat će još veća sada kada postane članicom Saveza, ne samo za stabilnost regije kojoj pripada, nego i šire", kazao je admiral Di Paola.

Ulazak Hrvatske u Sjevernoatlantski savez "velik je trenutak za Hrvatsku, za NATO, ali i za međunarodnu zajednicu uopće", kazao je predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a na konferenciji za novinare upriličenoj nakon što je polaznicima visokih vojnih škola i zapovjednicima OS Hrvatske održao predavanje o temi "NATO: sadašnji i budući izazovi u svjetlu 60. obljetnice osnutka".

Tijekom konferencije za novinare talijanski je admiral govorio i o strategiji NATO saveza u Afganistanu, spomenuvši kako se ona temelji na sveobuhvatnom pristupu, odnosno suradnji cjelokupne međunarodne zajednice pri čemu je Hrvatska odigrala veliku ulogu, a u budućnosti će se i od nje i od ostalih članica Saveza očekivati još više.

Post je objavljen 27.03.2009. u 16:27 sati.