Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/burza-frustracija

Marketing

Obiteljski posao – kako raditi s članovima obitelji bez frustracija

Obiteljski odnosi u poslovnom okruženju

U malom poduzetništvu velik broj firmi je u vlasništvu ili pak zapošljava više članova obitelji. Kao i u svakom drugom odnosu, i ovi su vrlo složeni. Možda ste s mužem pokrenuli posao ili radite u očevom poduzeću. Obiteljski odnosi su prilično komplicirani, a dodate li im poslovnu dimenziju, situacija postaje još kompleksnija. Evo nekoliko savjeta kako se nositi s obitelji u poslovnom svijetu:

1. Postavite granice
Od prvog dana, pa čak i prije prvog dana jasno odredite ulogu svake osobe. Svaki zaposlenik bi trebao zapisati što radi (ili što se očekuje od njega) i što očekuje od drugih da će raditi. Ovo je dobro vidjeti jer vi možda znate koja je vaša uloga u poduzeću, ali drugi to drugačije zamišljaju, stoga najbolje da sve zajedno utvrdite. Također svi biste se trebali složiti oko poslova, čak i ako vas je samo dvoje u poduzeću.

2. Dva puta godišnje provjerite poslovna očekivanja članova obitelji
Kako posao raste, mijenjaju se i uloge u poslu, a sve bitne osobe u poduzeću bi trebale znati što se očekuje od njih i što oni očekuju od drugih.

Tijekom stresnog razdoblja možda ste na sebe preuzeli neku obavezu koju u stvari ne želite raditi, ali bila je gužva, pa ste ipak to odradili. Nakon nekoliko mjeseci vi ste još uvijek zaduženi za isto? U poslovanju se uloge mijenjaju, no trebate naći vremena upoznati nove obaveze i dogovoriti se o njima. Ovako ćete smanjiti mogućnost frustracija i tenzija u obitelji.

3. Ponašajte se jedni prema drugima kao da niste obitelj
Često se prema članovima obitelji ponašamo kako se prema drugima ne bismo. Vrlo je važno da se jedni prema drugima odnosite kao da ste poslovni suradnici u nekom poduzeću. Da radite u nekom velikom poduzeću, da li biste se posvađali s kolegom kao što se ponekad posvađate s bratom ili suprugom? Sumnjam. Stoga se trudite održati dozu profesionalnosti u obiteljskom poslu.

Ovo je osobito važno ako imate zaposlene radnike koji nisu članovi vaše obitelji. Na vas i članove vaše obitelji se može negativno odraziti ako netko od radnika vidi vaše neprofesionalno ponašanje na poslu. Uostalom, ni njima neće biti ugodno. Dramatiku ostavite kod kuće.

4. Mjesečno se sastajte na otvorenim sastancima
Jednom mjesečno napustite ured (čak i ako se radi o poslu koji radite kod kuće) i održite sastanak. Neka to bude na ručku ili u šetnji, glavno da se maknete iz radnog okruženja. Ovo iskoristite kako biste izrazili svoje brige za posao, kako biste raspravili o novim idejama, saznali kako se drugi nose s poslovnim obavezama i slično. Pripremite se za ovakve sastanke, kako bi se čule ideje, stavovi i razmišljanja. Ovakvim sastancima mogu prisustvovati članovi obitelji, ali i važni zaposlenici koji nisu dio obitelji.

Čak i ako se vaše poduzeće sastoji samo od vas i vašeg muža, nemojte misliti da vam je firma premala da biste se sastali. Ovakvi mjesečni sastanci su vam potrebni za kvalitetan razgovor o poslu.

5. Nemojte se otuđiti od radnika koji nisu dio obitelji
Imate li zaposlene ljude koji nisu dio vaše obitelji važno je da ih učinite dijelom tima. Pripazite da ne osjete da članovi obitelji imaju poseban tretman. Ne samo da će ih to demoralizirati i smanjiti im produktivnost, već može rezultirati i tužbama.

Izvor: zena.hr (25.3.2009.)

Post je objavljen 26.03.2009. u 21:04 sati.