Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tirintina

Marketing

Sretni tragač-Lukša Beretić

Grad kojeg je istinski volio i svaki njegov detalj čuvao!


Image Hosted by ImageShack.us


Ovako je Josip Seissel u predgovoru knjige Lukše Beritića: Urbanistički razvitak Dubrovnika napisao:
“Dubrovnik nam daje značajnu pouku smisla za kontinuitetom, jer vidimo, da generacije nastavljaju rad prethodnih, prilagođuju se postignutim izrazima grada. Nema u tome nadmetanja, već se sve nekako uklapa u isti ritam i isto mjerilo. Samo tome možemo pripisati, da je taj grad ostao tako lijep i da se sačuvala njegova cjelina.
Arhitektonski nadzori su se mijenjali i bili adekvatno primjenjivani, a iznad njih je bila jasna zamisao urbanističke cjeline, ona je izlazila iz te i takve zajednice ljudi, kraja i klime, i ti su urbanistički okviri bili mnogo stalniji. Mi zato vidimo sigurnost u urbanističkom odmjerivanju, koja brani od pretjerivanja i megalomanije. I to se prenosi iz generacije u generaciju, a moglo je niknuti i uzdržati se samo u jakoj i zreloj zajednici. I mi možemo sa sigurnošću zaključiti, da se glavna snaga i osnovni kvalitet grada manifestira baš u tom smislu urbanističke zrelosti, po kojoj na prvo mjesto dolazi opći sklad, a zatim oplemenjivanje u pojedinosti.
Suzdržljivost i štedljivost, jednostavnost i odmjerenost, to su karakteristike urbanizma Dubrovnika. Postignuti urbanistički izrazi uvjerljivi su i otmjeni i manifestiraju dobar osjećaj za proporciju i za monumentalnosti. Ali u toj monumentalnosti nema propagande, koja bi vrijeđala nametljivošću...
... Gradnja se prilagođavala prirodi, primjenjivala su se tehnička saznanja, ali se uvijek i u svemu sačuvalo mjerilo čovjeka.
Dubrovnik je demokratičan grad, u kojega središtu je čovjek i gradska zajednica, a ne božanski vladar i silnik, koji bi grad udešavao po svojoj volji i hiru. Zato tu nema zastrašnih hipertrofičnih urbanističkih izraza vlasti, nema napirlitanosti i prenatrpanosti. Nema poraznih razlika između predjela povlaštenih i sirotinje…
…Jedan se čovjek ravna prema drugom, a svi prema cjelini. Spajaju ih slične potrebe, nazori i iskustva i osjećaj za zajednicu, a gdje to nije, uvijek je budna uprava, stroga, svjesna svoje odgovornosti i veličine svoga zadatka, ispunjena ljubavlju za grad.

Kako bi bilo divno da je i danas tako.

Post je objavljen 26.03.2009. u 17:09 sati.