Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

FOTO TINO - ( 39. ): CHICAGO, GRAD NEBODERA I PARKOVA

Chicago je jedan od najvećih gradova SAD-a, odmah nakon New Yorka i Los Angelesa, sa najvišim neboderima u istoimenoj zemlji.

Treći po veličini grad u Sjedinjenim Američkim Državama, sa nešto manje od tri milijuna stanovnika, jedan je od najvećih gradova sjevernoameričkog kontinenta, nalazi se na zapadnim obalama jezera Michigan, u saveznoj državi Illinois, Chicago.

Div srednjeg zapada

Govoreći sasvim uopćeno u Chicagu, treba spomenuti da ovaj grad na suprotnoj strani velikog jezera Michigan s pravom nosi naziv vjetrovitog grada, obzirom na naglu promjenu klime i prilično varljivo vrijeme nerijetko neprilagođeno službenom godišnjem dobu, naime, u tom gradu moguće je da se tijekom dana izmjeni temperatura za desetak stupnjeva i po nekoliko puta, iako srednji američki zapad ima jasno definirana četiri godišnja doba kao uostalom i većina svijeta.

Čikaška zračna luka, sa kojeg i polijećete i na kojeg sletite kad stignete u ovaj dio Amerike, O'Hare, ako ništa, barem Vam ulije povjernje, samim time što na bezbroj plakata imate natpise, "Welcome to Chicago", odnosno slične natpise, uglavnom dobrodošlice, međutim, kao i u svakom gradu na svijetu, tako i u gradu nekadašnjeg šefa mafije, najbolje prolaze ljudi punih džepova, oni ujedno dođu do najbolje zabave i najbrže upoznaju grad, a grad upozna njih, što nije nevažno, ako imate ambiciju dužeg zadržavanja, Iznositi sve znamenitosti grad poput Chicaga, "proslavljenog poduhvatima" Al Caponea tijekom tridesetih godina prošlog stoljeća, ne bi nas daleko odvelo, samim time što je grad za naše pojmove stvarno ogroman, poglavito u očima nekoga tko se prvi puta u svom životu susretne sa tako velikim velegradom, strancu izgubiti se u jednom takvom gradu ne bi bilo teško.

Sigurno je jedno, Chicago ima dvije stvari kakve Amerika nema, grad je sa najviše parkova u SAD-u, sa preko 500 parkova , Grant Park, Millennium Park ili Lincoln Park samo su neki od njih. ovaj posljednji je i najveći park u Chicagu. Grad je to sa najvišim neboderima u Sjedinjenim Državama , s jedne je strane Sears Tower, sa 110 katova i visinom od 442 metra treći najviši neboder na svijetu, a s druge strane, na samoj obali jezera, uzdiže se patuljak u usporedbi sa Searsom, John Hancock Center sa 100 katova, visok 344 metra. ujedno SEARS TOWER , treći neboder je u svijetu prema svojoj visini, ono što je posebno zanimljivo, nalazi se pri vrhu drugog nebodera, vidikovac koji izaziva strahopoštovanje, obzirom da sa njega puca pogled na čitav grad, iako je znatno niži od primjerice SEARS TOWERA, posebno na centralni dio Chicaga, znameniti Millenium park, te se u daljini vidi i jezero Michigan sa svojom obalom. Millenium park vjerojatno je glavna turistička destinacija u Chicagu, sa mnogobrojnim parkovima i fontanama, te poglavito treba izdvojiti osim velikih zelenih površina, i razne sportske dvorane i tereni, muzeji, ali i zanimljiv botanički vrt te zoološki vrt, jedan od najljepših na svijetu. U Grant Parku i pronaći ćete konjanike u blizini Avenije Michigan i čikaške Muzejske četvrti, gdje se, među ostalim, nalaze najstariji planetarij na svijetu, jedan od najvećih svjetskih akvarija te prirodoslovni muzej, najposjećenija kulturna atrakcija Chicaga. Veličanstvena milja naziv je gornjeg dijela Avenije Michigan, žile kucavice Chicag., na tom mjestu možete kupiti i pogledati zaista sve što svjetska moda nudi. Veličanstvena milja (srećom ne zelena milja:) mjesto je gdje morate biti viđeni, pa čak i ako niste baš pri novcu, nešto slično kao Tkalčićeva ulica u Zagrebu, samo mnogo, mnogo veće. Ne zaboravite ući u čuveni Bloomingdale's ili obližnji Macy's na State Streetu, dva najveća američka lanca robnih kuća. Jasno da ovakva metropola mora imati i ogroman broj kazališta Goodman Theater i Chicago Theater samo su neka od zvučnijih, međutim strancu da sve upozna u ovakvom velegradu trebalo bi pola života, naravno, ako bi to upoznavanje obavljao sam.


Cijena hrane, posebno brze hrane, sa roštilja, koju je lakše naručiti i još brže ju dobijete isporučenu kreće se između trinaest dolara za manju i dvadeset dolara za veću pizzu, bezobzira sa čime je naručili, dok je hamburger, kojeg inače ne podnosim općenito iz dna duše, oko dvanaest dolara. Ono što posebno veseli, jeste cijena takozvanog krstarenja, odnosno panoramske vožnje brodicom srednje veličinu, tijekom koje možete pogledati impresivnu panoramu velegrada, i to za nekih tridesetak dolara pa naviše, imate prilike guštati u razgledavanju sa površine zapadnog Michigana. Grad je ogroman, ali jednostavan ne zbog brojnih nebodera već zbog velikog broja parkova, pored kojih čovjek može odmoriti nakon iscrpljujućeg upoznavanja grada, jasno čitav grad upoznati, ponovimo još jednom, to nije tako lako moguće, pogotovo nakon dva-tri boravka u tom gradu.


FOTO ZAPIS:



Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket


Photobucket



Post je objavljen 26.03.2009. u 12:52 sati.