Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/raftmania

Marketing

Što i kako obući na rafting izletu

Image and video hosting by TinyPic Rafteri pod punom borbenom spremom (bar onaj desni :-)

Sada dolazi vrijeme kada će kiše napuniti riječna korita. Vrijeme adrenalina i ludovanja po rijekama. Nemojte izgubiti sjajne doživljaje koje Vam Kupa, Zrmanja, Cetina pa i Mrežnica mogu ponuditi kada im je vodostaj značajno viši nego što je normalno.

Mislite da će Vam biti hladno?! Naravno, sada je vrijeme kada se nije pametno niti približiti rijeci bez adekvatne opreme koja će Vas grijati i naravno bez sigurnosne opreme..

Ukoliko nemate svoju opremu sve ovo bi Vam trebali osigurati organizatori Vašeg izlet i u svijetu je više manje normalno da je sve to u cijeni. Dakle ukoliko vam posebno naplaćuju iznajmljivanje opreme morate biti svijesni da ti obićaji nisu sukladni nekakvim noramlni regulama u ovom sportu.

Ukratko što ćete sve imati na sebi ako je hladno vrijeme:

- kupaći kostim
- neoprensko odjelo (long john), 3 milimetra
- vunenu vestu
- vunenu kapu i rukavice (ako je baš jako hladno)
- nepropusni šuškavac
- sigurnosni pojas
- kaciga
- neoprenske cipele ili čarape

Što biste još dodatno trebali ponijeti;
- rezervnu odjeću
- rezervnu obuću
- sunčane naoćale
- vjetrovku ili kišnu kabanicu

Sada znate ugrubo što ponijeti. Evo kako savjeti idu dalje:

1: SLOJEVI!!!! Kada se želite utopliti važni su slojevi odjeće. Dakle kupaći kostim, neoprensko odjelo, vunena vesta, šuškavac su slojevi. Ukoliko Vam postane prevruće rješavate se jednog po jednog. U ovom slućaju prvo odlazi vunena vesta. Zašto upoće koristimo istu. Naime, vuna je materijal koji svoja izolacijska svojstva zadržava i kada je mokra, za razliku od pamuka i sintetičke odjeće. Vuna nije usamljena u svojoj izolacijskoj izvrsnosti. Tu su i razni drugi umjetni materijali kao što je flis. No vuna je i dalje kraljica izolacije.

Šuškavac ostavljamo zato jer on tako i tako nije pretjerano nepropusan za vodu. Njegov primarni zadatak je da vas štiti od prskanja brzica i od vjetra. Za to je nepropusan. Ukoliko padnete u zapjenjeni brzak zasigurno će pustiti malo vode. Ali do jakog vjetra će vas efikasno zaštitii.

Ovdje dajem jednu primjedu. Naime ovo ljeto negdje u Srpnju obukli smo se u kupaće gaće, pojas i kacigu. Bilo je 30 stupnjeva vani a i Kupa je bila ugodno topla. Tada se pojavila sa ekipom iz Osjeka jedna od novokomponiranih tvrtki. Obućeni ko za zimu. Komentar je bio; "gledajte kako izgleda neporfesionalna firma". Mislim, to je išlo na naš račun. No svako pametan zna da je jednako opasno pothlađivanje organizma kao i pregrijavanje istog. Nama je bilo super. Zajapurene face ekipe iz Osjeka sve su govorile o njihovom doživljaju. Dakle morate znati kada se utopljavati ili kada se skidati sloj po sloj. Ili bar odabrati organizatora koji to zna.

2:Utoplite se ćim prestanite biti aktivni. Bez obzira dali je to odmor ili ste gotovi ćim prestanete sa aktivnostima presvucite se u suhu odjeću!

3: Zaštitite glavu! Vunena kapa će zadovoljavajuće grijati glavu ispod kacige. Ukoliko pak stavite bejzbol kapu ona će raditi upravo suprotno. Na ruke je također zgodno staviti rukavice, naravno vunene!
Kad smo već kod glave tu su i oći. Odsjaj sunca od vode zna biti neugodan. Dakle ponesite sunačane naoćale i kvalitetnu vezicu koja će sprećiti da nakon raftinga ne morate kupovati nove.

4.Uvijek sa sobom ponesite vjetrovku ili kabanicu. Nema veze dali je lijepo vrijeme. U planinama i riječnim dolinama vremenske prilike tijekom jeseni i zime su vrlo nepredvidljiv faktor. Dosta je zgodno uz kabanicu nabaviti i nepropusne hlaće. Na primjer kao one za jedrenje...

5: VJETAR!!!! Zapamtite; zimsko sunce + brzaci + mokra opreme + vjetra = jako jako jako jako jako hllllaaaadddnnnoooooo..... Često je kod ovakvog vremena opasnost od pothlađivanja veća nego kada pada kiša i hladniji je zrak ali nema vjetra. Dakle nikuda bez šuškavca!

6:Cipele?! Zgodne su one neoprenske. No puno bolje će Vas grijati neoprenske čarape na koje obućete tenisice ili što vam ja preporućam sandale tipa Tewa.

Eto toliko za sada. I nemojte da Vas malo hladnije vrijeme sprijeći da uživate u bujicama. Jer doživljaj je suuuupeeeerrrr....

www.rafting.com.hr





Post je objavljen 26.03.2009. u 07:24 sati.