Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

VAŽNO JE ZVATI SE DAMIŠ

MAČKOVEC

I dobrovoljni vatrogasci u Mačkovcu nedavno su birali vodstvo, za sljedeće razdoblje od četiri godine. Rezultat je u jednom neobičan, čak četvorica od nositelja najodgovornijih dužnosti prezivaju se Damiš.

Predsjednik je (opet) Franjo Damiš, dopredsjednik je Nenad Damiš, zapovjednik Damir Damiš, a njegov zamjenik Krešimir Damiš. Očito je među vatrogascima u Mačkovcu važno zvati se Damiš. Ili možda nije? Istaknimo, ne radi se o obiteljskom klanu koji bi dominirao DVD-om Mačkovec. Damiši su si međusobno u rodu tek "popola".

Franjo i Krešimir su otac i sin, a Nenad i Damir braća, ali uzajamno nisu rođaci, osim utoliko što u Međimurju nema puno Damiša, pa su svi vjerojatno neka daleka rodbina. U Međimurju ima i puno Horvata i Novaka, i među vatrogascima, a primjer sličan ovome (barem zasad) ne znamo.U obitelji Franje Damiša, starog i novog i već zapravo dugogodišnjeg predsjednika Društva, vatrogastvo je duga tradicija.

- Djed Franjo bio je među članovima osnivačima Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Mačkovcu 1925. godine. Iduće godine tako se spremamo proslaviti svoju 85. obljetnicu, kaže Franjo Damiš. Otac Mijo bio je također dugogodišnji predsjednik Društva, pa je meni kao trećoj vatrogasnoj generaciji ova aktivnost došla prirodno. I Stric Franjo neko je vrijeme bio zapovjednik Društva. Vatrogastvo i djevojkama i ženama daje mogućnost angažmana, pa je i sestra Nada (Damiš) Jurinić bila aktivna. Tradicija se nastavlja i u četvrtoj generaciji obitelji - sin i kćeri članovi su mladeži Društva. Zapravo se i drugi sin Hrvoje već bio angažirao, ali ga je školovanje odvelo u Zagreb.

Image and video hosting by TinyPic

Za vodeću dužnost u društvu Franjo je "stažirao" već kao tajnik Društva, a obavljao je niz odgovornih dužnosti i na višim razinama vatrogastva u Međimurju - bio je predsjednik čakovečke gradske organizacije, tzv. ađutant u nekadašnjoj općinskoj organizaciji, a na županijskoj razini predsjednik komisije za dodjelu priznanja. Sada predsjedava radom Nadzornog odbora Vatrogasne zajednice Međimurske županije. Građevinski je inženjer, mnogi ga znaju po profesionalnoj liniji iz "Stanorada" u kojem radi.

Priroda struke dala mu je i dužnost predavača u obuci vatrogasnih časnika i dočasnika, iz oblasti odnosa građevinarstva i zaštite od požara.Najvažnijim u djelatnosti ipak smatra kontinuitet dobrog rada s mladim vatrogascima u Društvu.Druga dvojica Damiša, Damir i Nenad, "proizvod" su upravo takve orijentacije Društva.
- Nemamo neku obiteljsku tradiciju - kaže nam Nenad Damiš. Jedan od osnivača Vid Jagec daljnji je rođak. U Mačkovcu se nekako smatra prirodnim da se mladi angažiraju u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu, gotovo jednako kao i nogometu. Ja sam počeo sa 7 godina, vježbajući s brentačama (što znači da mu je ukupan vatrogasni staž već duži od 30 godina) i tako sam nastavio.

S Damirom je isto, počeo je sa 7 godina, vježbama primjerenim djeci, a došao je do toga da je na posljednjoj skupštini izabran za zapovjednika. Damirova i Nenadova sestra Jadranka Vonić isto je aktivna, ali običaj da žene udajom promijene prezime ograničava broj Damiša u DVD-u Mačkovec.

Najljepše bi, naravno, bilo da se aktivnost vatrogasaca iscrpljuje u vježbama, ali treba i gasiti. Franjo je sudjelovao u velikim intervencijama u MTČ-u 1978. godine i u požaru Međimurske hiže, a Damir i Nenad dijele ovo drugo iskustvo, kao i iskustvo manjih intervencija u samom mjestu. Najbolje je djelovati preventivno. U Mačkovcu zato lani ni nije bilo značajnijih požara.
- Prođemo poljem, ako je tu kombajn, provjerimo je li sve u redu, kaže Damir. Djeca su lani zapalila borovu šumu, gasili smo zajedno s profesionalnim vatrogascima. Oni su došli s druge interevencije i već im je počelo nedostajati vode. U takvim situacijama pomoć nas dobrovoljaca itekako je dragocjena profesionalcima.

Najmlađi među Damišima na čelu DVD-a Mačkovec je Krešimir. Student je FOI-ja u Varaždinu, budući stručnjak za razvoj informacijiskih sustava. I kod njega se pečat struke već osjeća u vatrogastvu, postavio je internetske stranice DVD-a. Iako mlad, ima već gotovo dva desetljeća iskustva. Pred 11 godina bio je član dječjeg odjeljenja koje je donijelo pobjednički pehar sa županijskog natjecanja.

- Vrijeme je da se ponovo upustim u borbu za trofeje, sada u drugoj ulozi. Vjerujem da znam što treba učiniti, zato sam se prihvatio dužnosti zamjenika zapovjednika, a i pomoćnika mentora natjecateljskih ekipa, za mlađe kategorije.Obiteljska tradicija i iskustvo (a i pomoć prezimenjaka) tu će zacijelo olakšati stvar. Za vatrogasca, barem u Mačkovcu, dobro je biti Damiš. List Međimurje



Post je objavljen 25.03.2009. u 12:00 sati.