Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/braneairbrush

Marketing

Boje

Kada sam već kupio airbrush (AB) i sve to posložio da radi, najveća dilema mi je bila koje boje izadrati. Na tržištu postoji podosta proizvoda kojima se može crtati sa AB od akrilnih boja, auto baza, tuša i boja za tkanine.

Dakle kao i za sve najbitnije je da znate po čemu ćete crtati i kakav AB imate (dizna, brtve). Logično je da što imate manju diznu morati ćete više razrijediti boju. Naravno to ćete primjetiti kod samog rada jer će, ako je boja pregusta AB koristiti više zraka i neće imati dovoljan pritisak na izlazu. Brtve na AB određuju vrstu boje. Nije uputno koristiti boje na bazi nitra ako Vaš AB nema teflonske brtve. Nakon nekog vremena nitro će razgrditi gumenu brtvu i doći će do problema u radu AB.

Najpoznatije boje specijalizirane za korištenje u airbrushu na tržištu su HOC (Hous of Color) američkog proizvođača. Te boje su relativno skupe ali zato pružaju sve moguće efekte (npr. boje kojima se crta preko nekog motiva tako da motiv ostane vidljiv kao i crtež iznad. Primjer za to je najčešće vatra koja se crta iznad nekog motiva http://img211.imageshack.us/img211/5561/65552608.jpg). Naravno postoji još proizvođača (europskih) koji proizvode specijalizirane boje za AB. Kako ja za sad nisam zainteresiran za korištenje tih boja ja ih i ne koristim tako da ću se bazirati na one boje koje su kod mene u upotrebi.

Za svoj rad odlučio sam se na korištenje auto baza. Te boje su jeftine, davaju zadovoljavajući efekt, lako se čiste, brzo suše i ne škode mojem airbrushu. Postoje razni proizvođači auto baza na našem tržištu Autocolor, Mobihel... Ja sam se odlučio na temelju toga koje boje su mi lako dostupne i za koje sam vidio da ih koriste i drugi airbrusheri, te da imaju dobro mišljenje o njima.

Mobihel auto baze:
Za početak sam kupio po 1 dl svake od osnovnih boja (30 kn). Crnu, bijelu, žutu, plavu, crvenu i od njih miješanjem dobivam ostale boje i njihove nijanse. 1 dl mi je sasvim dovoljan zbog toga što svaku boju razrijedim omjerom 50 :50 sa razređivačem za auto baze. Koristim isključivo taj razređivač što iz opreza što zbog savjeta razumnih autolakirera. To se inače ovako desi: dođem u trgovinu (u kojoj inače ne kupujem) koja mi je uz put i pitam razređivač za auto bazu, prodavač nikad čuo i kaže: ma uzmi ti akrilni razređivač. Ok ja ga kupim dođem doma i skužim da sam čak uštedio 3 kn, napravim rad za kojeg utrošim cca 5 dana, polakiram, dam čovjeku on presretan - ja zadovoljan. Nakon nekoliko mjeseci sretnem istog tipa koji mi se žali da mu se digao lak iznad crteža!!! Znači ja sam zbog svoje lijenosti uništio jedan rad, živce i ugled... nema smisla. Netko tko je napravio razređivač za auto baze zbog nečeg ga je napravio, ako on nije osjetno skuplji ne volim riskirati. Ne koristim niti običan nitro razređivač jer on imeđu ostalog i brzo suši tako da se nakon nekog vremena počnu stvarati grudice na ustima AB koje na kraju završe na crtežu. Zbog čega ovoliko trubim oko običnog razređivača? Zato što smatram da je airbrush umjetnost za strpljive i pedantne, ako brzate vjerovatno će vam se vratiti kao bumerang ali loše. Kako kod odabira materijala za rad tako i kod samog crtanja.
Dosta vremena mi je trebalo i da skužim u čemu držati već razrijeđenu boju. Na kraju sam došao do ovog postupka: u ljekarni kupim posudice za držanje alkohola i inih tekućina. One su kapaciteta 100 ml (cca 2-3 kn), imaju i od 50 ml ali one nemaju kapaljku na vrhu. Kupim i špricu od 100 ml (cca 5 kn) ali ne one koje imaju gumenu brtvu (pogađate zašto). Nema straha da će se što otopiti od razređivača. Šprica ima mjerilo na sebi tako da mogu napraviti točan omjer, kada sve ulijem u posudicu dobro promućkam (to napravim i prije svake uporabe boje, jer se boja taloži na dnu) i mogu u posudicu AB uliti i kap ako mi je potrebno. To je dosta bitno kod pravljenja nijansi boje kada vam je za malo tamniju nijansu jedna kap i previše. Kapaljku poslije svakog lijevanja obrišem od boje da se ne sasuši na vrhu i začepi.

I na kraju - zaštita. Kada špricam neku veću površinu ili lakiram obavezno koristim masku jer ne treba zaboraviti da su sva ta isparavanja štetna i ne bezopasna. Najbolje bi bilo kada bi prostorija u kojoj radite imala nekakvu ventilaciju. Razlika između nitra i akrila je u tome što se tijelo protiv čestica nitra bori te ih izbacuje van dok se akril nakuplja (taloži) u tijelu. To je jedan od razloga zašto sam se odlučio za nitro a ne za akril. Moramo znati i da je akril ekološki prihvatljiviji, ali to je već jedna druga tema pa to prepuštam savjesti i odgovornosti pojedinca.


Post je objavljen 24.03.2009. u 20:16 sati.