Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

'Socijalizam' u Americi: SAD ili SSAD?

Dok je bio predsjednički kandidat, demokratskog senatora Baracka Obamu protivnici iz Republikanske stranke često su nazivali 'radikalnim socijalistom'. Nakon što je predsjednik Obama sada obznanio svoj prijedlog novog državnog proračuna, državnim novcem 'sanirao' desetine banaka, najavio reforme u zdravstvu i školstvu te olakšao sindikalno organiziranje radnika, 'socijalizam američkog tipa' spominje nedavno i tjednik Newsweek, u članku naslovljenom 'Svi smo mi sada socijalisti'.

'Socijalistička' Amerika? Ovisi, naravno, što smatrate 'socijalizmom'. Ako pitate Amerikance koje su zemlje 'socijalističke', najčešće će navesti bogate i progresivne države poput Kanade, Njemačke i Švedske, a tek rjeđe već pomalo zaboravljeni imperijalni, ali siromašni Sovjetski savez.

U 'zapadno-europskom' bi se pravcu – tvrde analitičari – mogla kretati u sljedeće četiri godine i Obamina Amerika, ukoliko se ekonomska kriza ne razmaše do takvih razmjera da glavni prioritet postane spašavanje samog slobodnotržišnog sustava. Tada bi plan o zdravstvenom osiguranju za sve građane – što je jedan od predsjednik glavnih ciljeva – vjerojatno ostao tek puka želja.

No, čak ako administracija predsjednika Baracka Obame i uspije realizirati većinu svojih planova, američki će sistem svejedno ostati kapitalistički – iako bi, tvrde pristaše aktualnog predsjednika, bio humaniji, kompetitivniji i stabilniji, manje izložen krizama poput ove sadašnje.

No, bio bi to i nešto čvršće reguliraniji kapitalizam – pogotovo kada je u pitanju financijski sektor, koji se smatra svojevrsnim epicentrom sadašnjih gospodarskih problema.

Iako će oporbena Republikanska stranka vjerojatno nastaviti kritizirati Baracka Obamu za navodni 'socijalizam', činjenica jest da u ovom trenutku – za razliku od Velike ekonomske krize iz tridesetih godina prošlog stoljeća – u Americi ne postoji relevantna socijalistička odnosno komunistička stranka. A što se tiče socijalista u samom Washingtonu, u središtima državne vlasti, tu je samo jedan – to je neovisni senator iz Vermonta, Bernie Sanders koji se smatra 'demokratskim socijalistom.'


Post je objavljen 24.03.2009. u 19:05 sati.