Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pauzazakavu

Marketing

gljivice

"Ljudi su od pamtivijeka u potrazi za savršenim afrodizijakom, sredstvom koje potiče ljubavnu želju. Tako su u ime ljubavi u vinu rastapali i pili prah sušenih pijavica, kišnih glista, škorpiona i zmija te rogova nosoroga i jelena. Jeli su žuč hijena i šarana, jaja krokodila i kornjača te udisali prah sušenih morskih konjica i kukaca zvanih konjska smrt. Na jelovniku su bile i pržene gusjenice, stršljenove ličinke te sušeni dudovi svilci, španjolske muhe, bubamare i kolibrići, dabrova mast ali i pepeo gnijezda osa i lastavica. Da bi potaknuli i povećali ljubavne užitke, ljudi nisu bježali ni od po život opasnih, otrovnih biljaka. Po ljubavnim su receptima pažljivo vagali "učinkovite" grame gljiva muhara, korijenja paskavice i sjemenka poponaca.

No, na sreću, na popisu sredstava koja potiču ljubav bile su i daleko normalnije i ukusnije, svakodnevne namirnice. Od davnine su se ljubavna svojstva pripisivala plodovima mora, oštrigama, kavijaru, sipama, jastozima i račićima te puževima i tartufima. Tu su i aromatični začini, muškatni oraščić, ružmarin, đumbir, klinčići, čili, korijandor, kardamom, šafran i kumin, ali i luk i češnjak. Kada je riječ o ljubavi, vrlo visoko kotiraju i orasi te bademi, posebno kada se pojavljuju u kombinaciji s medom, zatim čokolada i kakao te neke vrste voća, primjerice banane, papaje, breskve i dinje. Kada je riječ o povrću, spominju se korijen mrkve, peršina i celera te šparoge i artičoke.

Zahvaljujući svojim svojstvima, različiti su začini odavna prepoznati kao afrodizijaci. Bez njih je, primjerice, bio nezamisliv život u haremima koji i dan-danas nadahnjuju tragače za nebeskim osjetilnim užicima. Začini su nezaobilazni na listi afrodizijaka prvenstveno stoga što obiluju eteričnim uljima koja potiču cirkulaciju krvi, relaksiraju i potiču spolnu želju te griju organizam izazivajući navalu topline, žmarce, brže lupanje srca, crvenilo i znojenje.

No, u ljubavi se isplati osloniti i na sasvim običnu, svakodnevnu zdravu hranu, žitarice, voće i povrće. Hrana bogata ugljikohidratima, primjerice tjestenina, riža i krumpir, djeluje kao melem za napete živce i mišiće, potaknut će produkciju hormona sreće, serotonina, koji po brzom postupku podiže raspoloženje, te osigurati dovoljnu količinu energije. Tome može pomoći i povrće bogato vitaminom C, primjerice celer, rajčica, mrkva i paprika."-objavljeno na netu copy paste napravljen sa www.coolinarika.com-objavljeno 12.02.2007.

E pa dragi moji uopće ne razumijem kako to da se non stop samo ne sexamo obzirom da sve što jedemo je afrodizijak..:))))


Post je objavljen 22.03.2009. u 17:26 sati.