Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Iranski “Novi dan”

“Nou-ruz” – u prijevodu s Farsija - “Novi dan”, obilježava u Iranu početak nove 1388. godine. Ovo kašnjenje od preko sedam stoljeća u odnosu na kršćanski kalendar posljedica je mjerenja vremena od dolaska proroka Muhameda u Medinu 622. godine.

Nou-ruz su, međutim, iranski i afganski Zoroastrijanci slavili puno stoljeća prije širenja islama kroz središnju Aziju. U vrijeme prije islamske revolucije, Car careva (Shahin-shah) Reza Pahlavi je podsjećao Irance kako su oni potomci najveće imperije u povijesti – što je bilo točno – te da se njihovo vrijeme ne može mjeriti ni kršćanskim, ni islamskim kalendarom.

I tako je ispalo da ste na naslovnicama novina i na javnim mjestima predrevolucionarnog Teherana imali zapisanu godinu 2500 i neku… Koja god godina da bila, Irancima je u zadnja tri desetljeća teško pala izolacija koju su, najvećim dijelom, sami sebi nametnuli i mnogi koji nisu vezani za teokratsku vlast već duže vrijeme traže način da se vrate u veliku obitelj nacija.

Čestitka koju je američki predsjednik Barack Obama uputio iranskom narodu i iranskim čelnicima u povodu Nou-ruza naglasila je još jednom da Sjedinjene države pružaju ruku prijateljstva i pozivaju na razgovor Washingtona i Teherana, u duhu međusobnog poštovanja i povjerenja.


Post je objavljen 20.03.2009. u 20:49 sati.