Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/borut

Marketing

"Trenutku ljepote raduješ se zauvjek"


(Izgubljeni raj, akrilik na platnu, 150x100)

Kad se vec hvalimo rodbinom, treba posebno istaknuti slikara Aleksandra Bezinovica koji sudjeluje u izlozbi "Trenutku ljepote raduješ se zauvjek" cije otvaranje se ocekuje 1. travnja 2009. u Muzeju Mimara, Rooseveltov trg 5. s pocetkom u 18,00 sati. Za svoj rad Aleksandar ce reci:

U svojim ranijim radovima većinom sam se bavio apliciranjem ideograma i znakova kojima sam davao značenja u odnosu na ikonografiju kršćanstva, mitologije i alkemije. Vehementni potezi kista, geometrizirani bestijariji i semantika ruiniranog pljesnjivog zida na platnu služili su mi kao nositelji za čistu i sirovu formu znaka nanesenog preko šablone sprejem ili bojom.

Kao rezultat takvog pristupa, dobivao sam hermetične slike s rebusnim karakterom, vremenom sve više pročišćene od likovne ekspresije.

Smjer u kojem se moje slikarstvo kreće posljednjih nekoliko godina vezan je uz simbolizam i figuraciju koju sam počeo koristiti početkom 2004. godine, kombinirajući crteže geometrijskih formi i realistične, akromatski slikane motive.

Geometrijski oblici koje ucrtavam preko figurativnih motiva zamjenjuju dotadašnje ideograme, te postaju likovni i simbolički kontrapunkt figuraciji u koju interveniram cijeđenjem boje, gradeći tako sliku koja djeluje kao da se „rastapa“ u nedefiniranom vremenu i prostoru.

Na ljudske i životinjske figure koje postaju centralnim motivima mojih platna, tematski i likovno snažno utječe pop kultura i medijska interpretacija suvremenog života . Kao autor pokušavam likovno materijalizirati dileme i pitanja preko kojih bi i sam mogao bolje shvatiti društvo čiji sastavni dio, htio-ne htio, sam i ja sam.

Snaga i uloga medija u programiranju ljudske psihe je najjača motivacija za ironiju koju često koristim u kreiranju naziva za izložbe i radove.

Vrlo često ispisujem po slici tekst i citate koji nisu uvijek u izravnoj vezi s motivom, ali imaju funkciju stvaranja mističnog ili čak kontradiktornog efekta, naglašavajući ironiju i skrivene veze među stvarima.

Ispisivanje riječi i naslova u jednakoj mjeri smatram likovnom i konceptualnom intervencijom, tako da su oni sastavni dio kompozicije moje slike.

Iako se u posljednje vrijeme dosta koristim grafičkim softverima i internetom u razrađivanju ideja i skica, važno mi je nadograđivanje i primjenjivanje tradicionalnog znanja vezanog uz kaligrafiju, pozlatu i općenito slikarsku tehnologiju koju u što širem smislu pokušavam ugraditi u svoj rad.


... a na nama je da u doiducu srijedu skoknemo do "Mimare" vidjeti!!!


(Romanticni vikend na Kreti /sekvenca/, akrilik i bitumen na platnu, 100x120)

Post je objavljen 20.03.2009. u 05:29 sati.