Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/humanitarianniskozemac

Marketing

POVIJEST GRADA PULE


Prije svega hvala Vam na podrsci i znajte da humanitarni niskozemac bez obzira na sve i dalje nastavlja tamo gdje je stao i raditi ono sto najbolje zna a to je POMAGANJE DRUGIMA.
Humanitarna akcija za Antona Zivkovica 100 postotnog invalida koji sa majkom, ocem i bratom zivi u vlaznom bez prozora u 30 m2 podrumskom stanu nastavlja se dalje.
Ukoliko zelite saznati kako se ukljuciti u akciju, na koji nacin pomoci Antonu i opcenito o akciji kliknite OVDJE.

A mi dalje nastavljamo sa nasim humanitarnim izletom u Puli kojeg organiziram od 01 do 03.05.2009. godine. Kao sto sam najavio, sve do 24 travnja na mojim stranicama moci ce te citati sve vezano za taj izlet.
Danas je red da vas malo upoznam sa povjescu grada Pule.

Prije oko tri tisue godina na brezuljku gdje je danas Kastel nastaje prvo gradinsko naselje, utvrda Histra. Osim kruznog oblika dvije glavne gradske ulice, od prapovijesne gradine, nista nije ostalo. Prava gradska povijest zapoèinje s Rimljanima. Sluzbeno je ime grada bilo Colonia Pietas Iulia Pola, a imao je sve funkcije i gradevine tipicne za naseobinu rimskih doseljenika.
U doba seoba naroda u pulsku su se siru okolicu od VII. stoljeca stali naseljavati Slaveni i Hrvati. Poslije 1331. godine Pula vise nije mogla uteci kandama lava Sv. Marka. Mlecani u Puli nisu pokazivali zanimanje za gospodarski razvoj grada, jer im je najvaznija bila luka kao tranzitna tocka na putu od Venecije duz istocne obale Jadrana prema Levantu. Ceste epidemije kuge od XIV. stoljeca, kao i malarija i druge bolesti, drasticno su smanjile broj stanovnika tako da je u Puli na kraju XVII. stoljeca zivjelo samo oko 600 ljudi. Medutim, od razdoblja humanizma i renesanse u europskoj su kulturnoj javnosti sve poznatiji postajali pulski anticki spomenici: Arena, slavoluk Sergijevaca, Augustov hram , tako da su mnogi umjetnici i graditelji XVI., XVII. i XVIII. stoljeca boravili u Puli crtajuci i opisujuci rimske gradevine koje su bile uzorom arhitekture od renesanse do klasicizma.
Propascu Venecije Istra i Pula dosle su pod austrijsku krunu. Od 1815. godine do kraja Prvog svjetskog rata Pula je bila dio austrijskog Primorja (Küstenland). Kad je 1856. godine otvoren Arsenal, tj. glavna baza austrijske ratne mornarice, zapoceo je suvremeni razvoj grada i cijele juzne Istre. Nakon sto je 1876. godine povezana zeljeznickom prugom sa linijom Bec - Trst Pula i obliznji Brijuni osjetili su pocetke turizma.
Dvadeseto je stoljece u Puli bilo stoljece visestrukih promjena vlasti, s odlascima i dolascima dijelova stanovnistva, pojedinih drustvenih i narodnosnih skupina, poglavito poslije Prvog i poslije Drugog svjetskog rata. Jako ostecena u bombardiranju tijekom Drugog svjetskog rata, Pula je u drugoj polovici XX. stoljeca ponovo procvjetala i razvila se u najveci istarski grad, znacajan zbog dvije glavne gospodarske djelatnosti: industrije, na celu s brodogradnjom, i turizma.

Eto nadam se da ste sad mozda saznali nesto sto niste znali o Puli i da sam vam bar malo priblizi povijest „moga“ grada.

Do novog posta kada cu Vas upoznati sa najzanjimljivijim znamenitostima grada Pule, sve Vas pozdravlja wave Vas humanitarac niskozemac.



Post je objavljen 19.03.2009. u 09:15 sati.