Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

PONIŠTEN NATJEČAJ ZA NABAVU NOVE VATROGASNE OPREME

ZAGREB
Piše:Snježana Dukić

Hrvatski vatrogasci u predstojeću protupožarnu sezonu mogli bi ući bez zaštitne opreme i kombinezona.Nova zaštitna odijela planirana su za 500 profesionalnih vatrogasaca i 1000 dragovoljaca u priobalju

Naime, jedna od tvrtki ponuđača srušila je početkom godine raspisan natječaj za nabavu vatrogasnih kombinezona uloživši žalbu što nije odabrana kao dobavljač opreme. Cijeli proces nabave je zaustavljen, a do raspisivanja novoga natječaja moglo bi proći još dva do tri mjeseca.

Udruga profesionalnih vatrogasaca Hrvatske i predstavnici Sindikata vatrogasaca ogorčeni su birokratskom procedurom i strahuju da će, ako ponuditelji ne odustanu od bitke za posao pod svaku cijenu, u novu protupožarnu sezonu ući bez potrebnih zaštitnih kombinezona.

Goran Franković iz Udruge profesionalnih vatrogasaca ističe kako su vatrogasci tražili odjeću s najvišim standardima zaštite. Od 2007. godine to su odijela koja nose novu europsku normu EN 15614, dok im neke tvrtke nauštrb kvalitete nude još uvijek jeftinije zaštitne kombinezone norme EN 531.Život vrijedi 800 kuna

- Možemo mi raspravljati o ergonomskom obliku odijela, odnosno je li neki kombinezon udobniji ili ne, ali ono na što ne možemo pristati je rasprava o kvaliteti materijala. Želimo za hrvatske vatrogasce samo najbolje i ne vidim razloga da to i ne dobijemo - kaže Franković.

Napominje da su kombinezoni EN 531 normirani za specifična zanimanja poput zavarivača, ali ne i za gasitelje na otvorenim prostorima. Strahuju da bi s tako nekvalitetnim materijalima vatrogasci bili u opasnosti da im se dogodi stradavanje poput onog u kornatskoj tragediji, kada su vatrogasci bili opremljeni nekvalitetnim zaštitnim odijelima koja ih nisu dovoljno štitila od vatre. Cijena vatrogasnog odijela po višim normama stoji oko 2500 kuna, dok cijena odijela s nižom normom iznosi oko 1700 kuna.

- To nije velika razlika u cijeni, ali u kvaliteti i standardima svakako jest. Naši vatrogasci zaslužuju najbolje i tu ne bi trebalo biti rasprave - zaključuje Franković.

Predsjednik Sindikata vatrogasaca Mladen Magdić podsjeća da su nakon kornatske tragedije oni tražili da vatrogasna odijela ne smiju biti ispod europskih standarda.
- Mi ispod tih standarda ne želimo ići, no drago bi nam bilo kada bi nam se javio i netko od hrvatskih proizvođača koji mogu ispoštovati tu normu. U uvjetima krize i recesije to bi i te kako bio spas za domaću tekstilnu industriju - kaže Magdić.


Novim zaštitnim odijelima opremljeno bi trebalo biti 1500 gasitelja koji će biti angažirani u priobalju. Riječ je o 500 pripadnika interventnih postrojbi i tisuću vatrogasaca iz dobrovoljnih vatrogasnih društava koji će u priobalju biti angažirani kao sezonski vatrogasci. Slobodna Dalmacija


Post je objavljen 18.03.2009. u 22:00 sati.